Guidance – Behandlingen (2009)

Regie: Johan Jonason | 83 minuten | drama | Acteurs: Björn Andersson, Hanna Löfqvist Dorsin, Adam Findley, Eva Fritjofson, Lisbeth Johansson, Emil Johnsen, Ronald Jones, Emil Klingvall, Jimmy Lindström, Yvonne Lombard, Ingvar Örner, Vanna Rosenberg, Maria Selbing, Tove Wiréen

Roy Blomberg (Björn Anderson) is 57 jaar oud en zit met zichzelf in de knoei. Omdat hij vaak last van rugproblemen heeft doet hij niks anders dan op bed liggen, de krant lezen en af en toe een boodschap doen. Zijn vrouw Ylva (Eva Fritjofson) vermoedt dat er meer aan de hand is en denkt dat het wel eens om een psychologisch probleem zou kunnen gaan. Ylva zet Roy voor het blok, of ze gaan scheiden, of hij moet op kamp om een alternatieve therapie te ondergaan. Deze keuze is voor Roy genoeg om voor zichzelf te erkennen dat er niet iets puur lichamelijks met hem mis is en hij besluit het traject te volgen. Al snel merkt hij dat er iets niet helemaal klopt met deze alternatieve therapie die voornamelijk uit zware lichamelijke trainingssessies bestaat…

‘Guidance’ van regisseur Johan Jonason is een drama over de relatie van een normaal echtpaar die met alledaagse problemen kampen. Door een speling van het lot en de wil om iets te veranderen komen ze opeens in buitengewone situaties terecht. De vraag is hoe men hier dan mee om gaat. Een interessant uitgangspunt ware het niet dat de uitwerking niet erg sterk is. Het drama wil nooit echt van de grond komen, waardoor je een toeschouwer van het verhaal bent maar er geen enkele seconde in op wordt genomen. Het enorme lage tempo van de film helpt hier ook niet erg bij. Het is op zich leuk dat niet alleen de verhaallijn van Roy, maar ook de problemen waarmee Ylva kampt worden belicht, alleen doet het allemaal wat onwerkelijk aan. De gewone mens die Johan Jonason zo graag wil laten zien is niet echt geloofwaardig en dat kan nooit de bedoeling zijn geweest.

Björn Anderson zet de in de knoop zittende vijftiger uitstekend neer, het samenspel met zijn begeleider Emil Johnsen is daarentegen wat minder. Emil Johnsen weet absoluut niet te overtuigen als personal coach die voor zichzelf wil bewijzen dat hij mensen echt kan genezen.

Een aantal prachtige shots van het landschap doet het hart sneller kloppen om een ticket naar Zweden te boeken, alleen is het dan misschien handiger om een documentaire over het Zweedse landschap te gaan kijken.

Meinte van Egmond