Hard Men (1996)

Regie: J.K. Amalou | 86 minuten | thriller | Acteurs: Vincent Regan, Ross Boatman, Lee Ross, Frankie Fraser, Keith Brown, Ken Campbell, Stuart Jason Cole, Nadio Fortune, Mirella D’Angelo, Min Clifford, Emma Caprez, Dallas Campbell

In het begin van de film maken wij kennis met Tone, Speed en Bear, drie criminelen, die zich voor doen als belastinginspecteurs en in opdracht van gangsterbaas Pops Den geld incasseren. De klus loopt uit de hand en eindigt in een schietpartij, waarbij zij de andere criminelen vermoorden. Pops Den is woedend en besluit geen beloning te geven. Alleen Tone krijgt tweehonderd pond omdat hij een gezin moet onderhouden. Daarnaast is Tone zijn beschermeling. Tone, Speed en Bear besluiten ondanks alles de bloemetjes buiten te zetten. Zij halen op verschillende adressen nog wat geld op waarbij links en rechts nog wat slachtoffers vallen. Wanneer Tone tegen zijn maten zegt dat hij nog dezelfde avond wil stoppen met zijn criminele activiteiten, zijn zij teleurgesteld. Zij proberen hem over te halen om nog te blijven, maar Tone heeft zijn besluit genomen. Hij wil niet dat zijn dochter opgroeit in een crimineel milieu. Bear gaat, wanneer hij merkt dat Tone zijn standpunt niet wijzigt, bellen met Pops Den om hem op de hoogte te brengen van Tone’s besluit. Pops Den is woedend en voelt zich verraden. Hij geeft Bear en Speed de opdracht om Tone uit de weg te ruimen. Hij wil de volgende dag om 9.00 uur een hand van Tone op zijn bureau hebben als bewijs dat Tone dood is. Bear en Speed durven Tone niet om te brengen en stellen het moment suprème steeds verder uit. In eerste instantie willen zij Tone nog de avond van zijn leven geven. Tone is echter niet achterlijk en heeft inmiddels door dat er wat staat te gebeuren.

In eerste instantie weet de film de kijker te boeien, maar al snel verslapt de aandacht. Het verhaal van ‘Hard Men’ heeft veel weg van ‘Lock, Stock and Two Smoking Barrels’ en ‘Snatch’, maar haalt bij lange na niet het niveau van deze films. Het zou een keiharde misdaadfilm moeten zijn met een vleugje zwarte humor. Dat het geen origineel script is, is op zich niet erg, maar er had veel meer ingezeten wanneer de dialogen spitsvondiger waren geweest en de acteerprestaties van een hoger niveau zouden zijn. Daar waar ‘Hard Men’ in faalt, weet Guy Ritchie wel te slagen. Nu zijn de dialogen slaapverwekkend en weten de acteurs niet te overtuigen. De onbekende cast acteert duidelijk naar hun acteerervaring. De karakters worden ééndimensionaal neergezet. De film werkt gestaag naar een geheel in de lijn liggende anticlimax. Een film om snel te vergeten.

Lodi Meijer

Waardering: 1