Harley Wheelchair (2018)

Recensie Harley Wheelchair CinemagazineRegie: Niels Sabbe | 11 minuten | korte film, drama | Acteurs: Wim Willaerts, Bram Verrecas, Daniela Degraux

Het ene voertuig is het andere niet, zoveel maakt de kortfilm ‘Harley Wheelchair’ duidelijk. De ooit fanatiek motorrijdende Harley zal nooit meer het gevoel hebben van een ronkende motor onder zich, de haren in de wind, de blik op de horizon. Hij is veroordeeld tot het zich verplaatsen in een elektrische rolstoel, waardoor zijn blik continu onder de gordel gericht blijft en hij afhankelijk is van de behulpzaamheid van anderen en de toegankelijkheid van publieke ruimtes.

Harley is – net als vele andere mensen – op weg naar het strand. In deze stomme film van Niels Sabbe steelt Wim Willaert als het titelpersonage de show. Door veelzeggende blikken zien we zijn frustratie en ongemak groeien. Eenmaal op het strand verandert de dag in een nachtmerrie, maar Harley zet door. En dan kruist zijn pad dat van een aantrekkelijke strandwacht.

‘Harley Wheelchair’ is een fraai geschoten film, die eens te meer duidelijk maakt hoe belangrijk het is dat er – ook op plekken die niet zo voor de hand liggen – rekening wordt gehouden met mensen met een lichamelijke beperking. Een sprankje vreugde in een gelimiteerd leven slaat met gemak over op de kijker.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

DVD- en blu-ray-release: 9 oktober 2019 (Selected Shorts #26: De beste Vlaamse kortfilms)