He Was a Quiet Man (2007)

Regie: Frank A. Cappello | 95 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Christian Slater, John Gulager, Elisha Cuthbert, Jamison Jones, Michael DeLuise, Sascha Knopf, Cristina Lawson, K.C. Ramsey, David Wells, Randolph Mantooth, Frankie Thorn, Sewell Whitney, Lisa Arianna, Livia Treviño, Tina D’Marco, William H. Macy

‘He Was a Quiet Man’ is net zo stil aan de meeste filmkijkers voorbijgegaan als zijn protagonist Bob Maconel aan zijn collega’s. Onterecht eigenlijk, want deze onafhankelijke film is helemaal niet zo slecht.

Regisseur en schrijver Frank A. Cappello had wel wat te bewijzen na ‘Suburban Commando’ – een zwaar tegenvallende sci-fi komedie met Hulk Hogan – en het geflopte ‘Constantine’ met Keanu Reeves. En al is ‘He Was a Quiet Man’ geen film die de gemiddelde filmkijker aan zal spreken, met deze film weet Cappello zich misschien toch weer uit de modder omhoog te werken. ‘He Was a Quiet Man’ steekt met kop en schouders boven zijn andere schrijf- en regisseerpogingen uit en is by far Cappello’s beste werk tot nu toe.

Bob Maconel (Christian Slater) is een grijze kantoorklerk die het gehad heeft met zijn arrogante collega’s, zijn werk en zijn leven. Hij droomt ervan zijn bedrijf – en iedereen erin – op te blazen. Keer op keer probeert hij de trekker van zijn revolver over te halen, maar faalt telkens in zijn poging tot groot ongenoegen van zijn vissen. Want absurd humoristisch: hij praat tegen zijn vissen en jawel, ze praten terug. Wanneer hij bezig is met poging zoveel en een kogel laat vallen is een van zijn collega’s hem voor. Hij maait iedereen neer, inclusief Vanessa (Elisha Cuthbert), de vrouw van Maconels dromen en de enige die nog een beetje aardig tegen hem doet. Dat schiet Maconel in het verkeerde keelgat en hij brengt de dader om. Daarmee wordt hij meteen de held van de werkvloer en ziet hij zijn ‘verlossing’ voor zijn ogen verdwijnen. Niet alleen moet hij nu blijven leven, hij moet ook wennen aan de plotselinge aandacht. Dan is er ook nog Vanessa die de schietpartij wel heeft overleeft, maar behalve haar hoofd niets meer kan bewegen. Ook zij wilde liever dood en houdt Maconel daarvoor verantwoordelijk…

Er zijn al een paar jaar geen noemenswaardige films uitgekomen met Christian Slater, die in vroegere tijden toch vaker in het nieuws kwam. Als de kalende Maconel (zijn echte kapsel) laat hij weer zien waarom hij bekend is geworden: talent. Hij zet een meeslepend personage neer waar je als kijker, ondanks alles, toch medelijden mee krijgt en voor hoop dat het weer goed komt. Elisha Cuthbert als Vanessa is een vondst, al was zij niet de eerste keus voor de rol. Het samenspel tussen de twee is fantastisch: het lichtpuntje in deze ietwat duistere film vol zwarte humor.

Er zit meer achter ‘He Was a Quiet Man’ dan je op het eerste gezicht zou verwachten. Het is een fascinerend verhaal waar je elke keer wel iets anders uit kan halen. ‘He Was a Quiet Man’ is tamelijk uniek, mede dankzij visuele curiositeiten en geweldig goed camerawerk. Wel eentje om gezien te hebben.

Tessa Obbens