Heaven’s Soldiers – Cheon gun (2005)

Regie: Joon-ki Min | 106 minuten | actie, komedie, science fiction | Acteurs: Jeong-min Hwang, Byeong-chun Kim, Seung-cheol Kim, Seung-woo Kim, Su-hyeon Kim, Hyo-jin Kong, Joong-Hoon Park

Hebt u de beschrijving van deze film gelezen? Ja, veel gekker moet het niet worden, maar dat doet het toch. Die toekomstige nationale held, die echt heeft bestaan, blijkt een enorme loser te zijn, die dus hun wapens steelt en niet echt lijkt te beseffen wat hem allemaal te wachten staat, laat staan dat hij het überhaupt allemaal in zich lijkt te hebben. Voor de duidelijkheid: in een zeeslag zal hij later de Japanners verslaan, die Korea aanvallen met een overnacht aan schepen. Dat laatste is dan weer echt gebeurd, de rest van het script niet, voor de duidelijkheid.

Dit is een ratjetoe van ideeën, waarbij het ene idee nodig is om het andere te kunnen uitvoeren en de boel gemakkelijk kan ontaarden in een flauwe, slappe, overdreven, of op zijn minst ongeloofwaardige en chaotische vertelling. Wat het een beetje doet. Toch heeft de film iets, onbewust wellicht, dat hem redt en dat is een oprechte poging om een dramatisch gegeven, hoe weird ook, goed uit te werken en gestalte te geven. Bovendien is ‘Heaven’s Soldiers’ een aardige mix van science fiction, actie en humor. Dat laatste redt de film echt.

Het een en ander kan ook nog eens als behoorlijk nationalistisch worden geïnterpreteerd. Het gaat immers over een nationale held, die echt bestaan heeft en Korea mede heeft gemaakt wat het nu is. Eh, behalve dat Noord en Zuid vijanden zijn geworden dan. Maar ook dat wordt, wederom met de nodige humor, aan de kaak gesteld. Best fris en opvallend voor een film uit Zuid-Korea, waar de rivaliteit en soms haat tussen Noord en Zuid in realiteit geen grapje zijn; in Noord-Korea mocht de film hoogstwaarschijnlijk niet eens uitgebracht worden.

Het idee van moderne wapens in een vroegere tijd wordt gelukkig niet te veel uitgemolken, dat zou inderdaad flauw geweest zijn. Het sterkst is het idee van de Noord- en Zuid-Koreanen die moeten samenwerken om hun eigen toekomst veilig te stellen. Ze moeten de toekomstige generaal ervan overtuigen dat hij een held moet worden en hem helpen. Of juist niet natuurlijk, want hij werd het zonder hun hulp toch ook? Maar ja, om hem zo als een nietsnut mee te moeten maken, dat valt toch niet mee. Of komt het door hun hulp dat hij wordt wie hij wordt, zo werkt dat toch met tijdreizen? Kijk maar naar ‘Back To the Future’. Dit gegeven wordt helaas een beetje genegeerd, de tijdreis blijkt niet veel meer dan een maniertje om het andere verhaal vorm te geven. En de manier waarop men uiteindelijk weer terug gaat naar de eigen tijd, ach ja, daar moeten we het maar niet over hebben.

Al met al hebben de makers een gekke film afgeleverd, die hier en daar wat laat liggen en bijna bezwijkt onder de eigen, op hol geslagen fantasie. Maar die zich staande houdt met veel humor en een cast die weet wat ze doet. De vraag is alleen hoe de film in eigen land ontvangen is. Zit men daar te wachten op een actie-komedie-science fiction film, waarin de scheiding tussen Noord en Zuid wordt bekritiseerd? Zou wel niet. Voor ons hier maakt dat gelukkig niet uit en zo is deze film best te pruimen, mits je het als kijker allemaal niet té serieus neemt.

Arjen Dijkstra