Heen en weer dag (2010)

Regie: Mirjam de With | 10 minuten | korte film | Acteurs: Faas Wijn, Jeroen Spitzenberger, Rifka Lodeizen, Jochum ten Haaf, Kees Hulst   

Een op de drie huwelijken eindigen in scheiding, zo wordt tegenwoordig beweerd. Wanneer er kinderen in het spel zijn – en dat is vaak het geval – liggen de zaken nog gevoeliger. En zo’n relatiebreuk op zich gaat je al niet in de koude kleren zitten. In ‘Heen en weer dag’ wordt een dergelijke situatie onder de loep genomen. Er komt geen onvertogen woord over de lippen van de betrokkenen, maar het is wel duidelijk hoe het er voor staat.

Moeder (Rifka Lodeizen) heeft een nieuwe vriend (Jochum ten Haaf), eentje die haar bij het begroeten nog in de billen knijpt, iets wat schijnbaar berustend gadegeslagen wordt door de achtjarige zoon Linus (Faas Wijn). Vader (Jeroen Spitzenberger) zit als een zombie in het zonnetje in de tuin en houdt zich afzijdig van de gebeurtenissen in het huis, het huis waar hij met Linus achterblijft als zijn ex vertrekt. Linus dwarrelt van zijn vader in de tuin naar zijn moeder en haar vriend. Nergens voelt hij zich echt op zijn gemak. Zijn moeder probeert hem nog een beetje op te vrolijken, maar het is duidelijk dat dit niet een van de leukste zomerdagen is van Linus. Na deze dag is alles definitief anders. Zoiets is als volwassene al nauwelijks te bevatten, hoe moet zo’n jongen er dan mee omgaan?

Faas Wijn, Rifka Lodeizen en Jeroen Spitzenberger zullen ook respectievelijk kind, moeder en vader spelen in de speelfim ‘Tony Tien’ (2011). Hoewel ze hier niet echt meer een gezin vormen, is er een scène – een ontroerende – waarbij je wel sterk dat gevoel krijgt. Die emotie dragen de acteurs goed uit en dat is prachtig op camera gevangen. ‘Heen en weer dag’ laat je even – zoals het een korte film betaamt – op intieme wijze kennismaken met de perikelen van een klein groepje mensen. Mirjam de With regisseert op een zelfverzekerde manier: ze bewijst oog voor de kleine dingen te hebben en weet het grote leed uiteindelijk heel invoelbaar te maken. Mooie bijdrage aan NPS Kort! 2010.

Monica Meijer