Het grote genieten (2009)

Regie: Chiel Aldershoff | 45 minuten | documentaire 

Veel mensen kijken al jaren uit naar hun pensioen. Eindelijk genieten en doen waar je zin in hebt. Niet meer elke dag naar het werk hoeven te gaan, tijd hebben voor je hobby’s en vakanties. Een ander, rustig leventje krijgen waarin je de dingen kunt doen die je zelf wilt, zonder iets te moeten. Dat is iets wat veel mensen aanspreekt en waar ze lang naar uitkijken. Maar als het dan zover is, is het dan wel zo leuk als het lijkt?

Regisseur Chiel Aldershoff heeft gedurende een lange tijd Ton en Tjeerd gevolgd op het moment dat ze stopten met werken. Hij heeft juist voor deze twee mensen gekozen omdat er een wereld van verschil is tussen het beeld dat deze mannen hebben van hun pensioen. Ton ziet het allemaal nog niet zo zitten. Hij houdt van zijn werk en vindt het moeilijk om afscheid te nemen. Hij heeft ook nog niet echt plannen wat hij wil gaan doen met al zijn vrije tijd. Hij ziet het wel. Tjeerd daarentegen heeft heel veel plannen. Hij heeft zoveel hobby’s en dingen die hij wil gaan doen, te beginnen met het kopen en opknappen van een boerderij waar hij met heel de familie wil gaan wonen. Voor hem zal er geen tijd zijn voor verveling.

Bijzonder aan deze film is de herkenbaarheid van beide situaties. Dit zorg ook vaak voor lachwekkende stukken. Zoals Ton die op de bank zit en naar een astrologieprogramma op televisie zit te kijken of het eten klaar heeft en ongeduldig op zijn nog werkende vrouw, zit te wachten. En aan de andere kant heb je Tjeerd die zoveel plannen heeft gemaakt maar voor wie het toch tegen lijkt te vallen omdat hij er helemaal alleen voor staat. Heel herkenbaar, maar toch denken we hier nooit echt over na. Iedereen kijkt naar het pensioen als iets wat gelijk staat aan genieten. Maar is het wel echt genieten? Of slaat de verveling toch toe en wil je eigenlijk gewoon weer aan het werk als je eenmaal bent gestopt? Dat zijn interessante vragen waarover je na het zien van deze film gaat nadenken, ook al ben je nog lang niet bezig met je pensioen. ‘Het grote genieten’ is vooral heel leuk en grappig om naar te kijken. Ideeën voor een vervolg zijn al in de maak, want wat gebeurt er als ook de vrouwen van Ton en Tjeerd thuis komen te zitten?

Eveliene Sanders