Het moment (2018)

Recensie Het moment CinemagazineRegie: Matthew Noydens | 21 minuten | korte film, drama | Acteurs: Robbie Cleiren, Sofie Sente, Luna de Boos, Luc Nuyens, Sara De Bosschere, Gert Portael, Koen Koninckx, Thomas Deknop, Nyla, Roan

De Vlaamse kortfilm ‘Het moment’ start met een shot van een gevulde lijkkist. De wijze waarop de man er in ligt doet vermoeden dat hij niet echt dood is. Zijn gezicht heeft nog de kleur van de levenden, de handen zijn net wat anders gevouwen dan normaal, er zitten vouwen in zijn jasje die een begrafenisondernemer glad had gestreken… De vermoedens zijn juist en de voor lijk spelende man gaat vrolijk rechtop zitten en vraagt aan de aanwezigen of die muziek niet wat vrolijker zou moeten.

Zoals wat later duidelijk wordt is deze man, Dirk (Robbie Cleiren), bezig met het plannen van zijn eigen begrafenis. Omdat hij nu nog springlevend is, en hij begeleid wordt door een vrouw, die van ‘dit’ klaarblijkelijk haar vak heeft gemaakt, mag je er als kijker vanuit gaan dat hij voor een zelfgekozen einde kiest. ‘Het moment’ doet daarom een beetje denken aan ‘De surprise’, maar de situatie is toch eenvoudiger dan dat.

Mensen plannen zoveel in hun leven, het is daarom vreemd dat niet méér mensen de omstandigheden van hun dood bepalen. Tegelijkertijd is dat ook heel cru om te zeggen – gezien het verdriet dat met zelfmoord gepaard gaat – zowel bij de overledenen als de nabestaanden. ‘Het moment’ is daarom een filmpje dat je met gemengde gevoelens zult bekijken: het is zonder meer een knap gemaakt drama, met een licht komisch tintje, met momenten van ontroering (met name tussen vader en dochter), maar ook onbegrip. Dat laatste ligt heel waarschijnlijk vooral aan de speelduur. Het voelt of er veel meer verhaal was dan uiteindelijk op beeld terecht is gekomen.

Monica Meijer

Waardering: 3

DVD- en blu-ray-release: 9 oktober 2019 (Selected Shorts #26: De beste Vlaamse kortfilms)