Hidden Away – A escondidas (2014)

Regie: Mikel Rueda | 92 minuten | drama | Acteurs: Germán Alcarazu, Joseba Ugalde, Adil Koukouh

Het leven van de vijftienjarige Rafa (Germán Alcarazu) ziet er heel anders uit dan dat van Ibra (Adil Koukouh). Rafa woont bij zijn ouders in een achterstandsbuurt van Bilbao. De Marokkaanse Ibra is naar Spanje gevlucht. Hij heeft geen familie om op terug te vallen en zijn leven in dit land is onzeker omdat hij niet in bezit is van een definitieve verblijfsvergunning. Ibra is door een lift van Youssef (Moussa Echarif) in Bilbao terechtgekomen. Terwijl hij bij Youssef inwoonde, heeft Ibra kennisgemaakt met het criminele circuit.  Rafa en Ibra zien elkaar voor het eerst tijdens een discofeestje. Wanneer er een opstootje ontstaat, neemt Rafa het op voor Ibra en zijn vrienden. Een poos later verblijft Ibra in een jongerenopvang en gaat naar school. Rafa en Ibra komen weer met elkaar in contact tijdens waterpolotraining. Ze worstelen beide met uiteenlopende zaken; Rafa met het feit dat hij niet echt zichzelf kan zijn bij zijn beste maatje Guille en hun vriendenploeg en Ibra met zijn ongewisse toekomst omdat hij afhankelijk is van de autoriteiten en die niet zo positief gestemd zijn over Marokkanen…

Germán Alcarazu is krachtig als Rafa. Je kunt de gemoedstoestand echt van zijn gezicht aflezen. De manier waarop je zonder woorden gelijk al te weten komt dat hij worstelt met zijn geaardheid en hij echt een zwak heeft voor Ibra, is mooi gespeeld. Het komt ongeforceerd over. De scènes die Alcarazu met zijn tegenspeler Adil Koukouh deelt zijn aandoenlijk. Het is schattig om te zien hoe Alcarazu Rafa’s onzekerheid gestalte geeft. Gaandeweg het verhaal zie je het vertrouwen van het personage toenemen door subtiele lichaamsbewegingen. Collega Koukouh heeft eveneens een prachtige mimiek. Net als Alcarazu slaagt Koukouh erin om veel sympathie voor zijn personage te ontlokken. Het gevecht tegen de onwetendheid en nare hoek waarin Ibra is gedreven vanwege zijn afkomst weet Koukouh mooi te dragen.

Sterke momenten van ‘Hidden Away’ zijn onder andere het fragment waarbij Guille aan Rafa vraagt wat er aan de hand is en dat hij Marta nog ter sprake brengt. De worsteling die Rafa op dat moment heeft, speelt acteur Alcarazu heel sterk. De vrolijkheid waarmee Ibra en Rafa bowlen en met elkaar dollen, is schattig om naar te kijken.

‘Hidden Away’ is visueel mooi in elkaar gezet, maar ook de muziek speelt een belangrijke rol. Bepaalde scènes zijn zonder dialogen, maar hebben een sterke uitwerking door de muziek die eronder is gezet. Daarnaast zijn de beelden al veelzeggend omdat de lichaamstaal van Alcarazu en Koukouh al zoveel prijsgeeft. Als je goed oplet, kun je de reden waarom regisseur Mikel Rueda met een bepaald beeld de film start, later verklaren na het eind van de film. Het maakt de cirkel van het verhaal definitief rond. ‘Hidden Away’ zakt niet te veel weg in drama en is ook niet té oppervlakkig, regisseur Rueda weet het prima in balans te houden. ‘Hidden Away’ is een aandoenlijke film die op een heel toegankelijke manier een opbloeiende liefde laat zien tussen twee tienerjongens met de stad Bilbao als kleurrijke achtergrond.

Ans Wijngaarden

‘Hidden Away’ verschijnt donderdag 25 februari 2016 op DVD.