How I Spent My Summer Vacation – Get the Gringo (2012)

Regie: Adrian Grunberg | 95 minuten | actie, misdaad, drama, thriller | Acteurs: Mel Gibson, Peter Stormare, Dean Norris, Bob Gunton, Scott Cohen, Kevin Hernandez, Sofía Sisniega, Stephanie Lemelin, Patrick Bauchau, Dolores Heredia, Gerardo Taracena, Jesús Ochoa, Peter Gerety, Daniel Giménez Cacho, Aaron Cohen, Tenoch Huerta, Gustavo Sánchez Parra, J.J. Perry, Denise Gossett, Zak Knutson, Tom Schanley, Roberto Sosa

Die Mel Gibson toch. Wegen diens vele fratsen in zijn privé-leven door velen afgeschreven, maar hij blijft hardnekkig terugkomen op het witte doek. En met succes! Was hij al behoorlijk goed te pruimen in ‘Edge of Darkness’ (2010), in ‘How I Spent My Summer Vacation’ laat hij zien dat hij nog steeds de ruwheid van een Mad Max en de aanstekelijkheid van een Martin Riggs (‘Lethal Weapon’) bezit. De film start met een wilde auto-achtervolging langs de Amerikaans-Mexicaanse grens, met Gibson aan het stuur (het script blijft naar hem verwijzen als ‘Driver’) en een flinke bult geld op de achterbank. Op Mexicaans grondgebied houdt de achtervolging op. Drivers medeplichtige is de pijp uit, Driver zelf mag de nor in en de Mexicaanse agenten die hem hebben aangehouden pikken het geld in.

Het grootste gedeelte van de film speelt zich vervolgens af in ‘El Pueblito’, een overvolle gevangenis in Tijuana die ook daadwerkelijk bestaan heeft, maar in 2002 is opgedoekt. Door een experiment waarbij familieleden bij de gevangenen in konden trekken (en vrij de gevangenis konden verlaten), verwerd het tot een mini-stadje, waarin corruptie en afpersing aan de orde van de dag waren, gevangenen gewoon met wapens rondliepen en drugs niet alleen verhandeld, maar ook geproduceerd werden. Voor de film is de gevangenis prachtig gereconstrueerd, wat op zich al een prestatie van formaat is. Het levert een decor op waarin praktisch alles mogelijk is en dat is precies wat de film zo fris houdt.

In ‘El Pueblito’ weet Driver zich staande te houden door goed te observeren (compleet met voice-over) en zakken te rollen. Een bijdehand tienjarig jochie (gespeeld door een volstrekt geloofwaardige Kevin Hernandez) krijgt hem echter in de smiezen en de twee sluiten vriendschap. Driver blijkt een klein hartje te hebben en besluit het joch en zijn moeder, natuurlijk deels uit eigenbelang, te helpen met hun problemen. Ze hebben namelijk niet geheel ontoevallig direct toegang tot de schurk met de meeste macht heeft in de gevangenis. En laat Driver daar nou zijn hoop op gevestigd hebben om ooit nog uit ‘El Pueblito’ te geraken en zijn gejatte geld terug te pikken.

Wat zich ontrolt is deels een keiharde actiefilm, deels drama en deels pure comedy. Het is een bizarre mix die eigenlijk niet zou moeten werken, maar dat merkwaardig genoeg toch doet. Hoewel de film een wat onvaste stijl heeft (de voice-over verdwijnt bijvoorbeeld al vrij vlot, om tegen het eind pas weer terug te keren), zijn de afzonderlijke onderdelen heel fraai uitgewerkt. Geholpen door een voortreffelijke cinematografie (Benoît Debie, o.a. van ‘Irréversible’), solide acteerwerk en een aanstekelijke soundtrack, bezorgt regisseur Adrian Grunberg een stijlvol debuut met een hoge herkijkwaarde.

Waar in Amerika de film onder de titel ‘Get the Gringo’ werd uitgebracht, is er in Nederland voor gekozen om de werktitel ‘How I Spent My Summer Vacation’ aan te houden. En eigenlijk dekt die in zijn speelsheid veel beter de lading. Het is een bizar relaas van een man die niet te vertrouwen is, maar aan wiens lippen je blijft hangen, omdat hij zo mooi vertelt. Zo trap je er met open ogen in als hij een topcrimineel en een vooraanstaande zakenman tegen elkaar uitspeelt door aan de telefoon een bekende Hollywoodster te imiteren. Met een zeer elegant gebruik van een paraplu tot gevolg. Het is te absurd voor woorden, maar het werkt. Een cultklassieker in de dop.

Wouter de Boer

Waardering: 4

Bioscooprelease: 12 juli 2012
DVD- en blu-ray-release: 24 januari 2013