I Spit on Your Grave 2 (2013)

Regie: Steven R. Monroe | 106 minuten | horror, misdaad | Acteurs: Jemma Dallender, Joe Absolom, Yavor Baharov, George Zlatarev, Mary Stockley, Valentine Pelka, Aleksandar Aleksiev, Peter Silverleaf, Michael Dixon, Kacey Clarke, Dimo Alexiev, Ivan Ivanov, Krasimir Ortakchiev

Katie, een aspirant-model in New York, is genoodzaakt om te werken als bediende in een restaurant omdat haar slechts moeizaam ontluikende modellencarrière te weinig geld in het laatje brengt. Ze gaat in op een zoekertje voor een gratis fotosessie om zo haar portfolio te kunnen aanscherpen. Daar wordt ze gevraagd om dingen te doen die haar persoonlijke grenzen overschrijden. De sessie luidt het begin van een nachtmerrie in waar maar geen einde aan lijkt te komen. Katie wordt op brute wijze ontvoerd, verkracht en gemarteld, maar weigert om te sterven. Lukt het haar om wraak te nemen op haar beulen?

Zowel thematisch als stilistisch borduurt ‘I Spit on Your Grave 2’ grotendeels voort op de eveneens door Steven R. Monroe geregisseerde remake (2010) van de originele ‘I Spit on Your Grave’ uit 1978. Het resultaat is een rape-revenge-film vol bruut en realistisch aandoend geweld die laat zien tot welke monsterlijke daden mensen in staat zijn. In dat opzicht gaat ‘I Spit on Your Grave 2’ nog net wat verder dan het eerste deel: de lijdensweg die hoofdpersoon Katie in dit tweede verhaal moet doorstaan lijkt namelijk schier eindeloos. De meeste geestelijk gezonde en met enig moreel besef behepte mensen zullen zich dan ook fysiek onwel of op zijn minst zeer ongemakkelijk voelen bij het aanschouwen van sommige misbruikscènes. Toch staan de getoonde gruwelen in ‘I Spit on Your Grave 2’ niet louter in het teken van sensatiezucht, exploitatie en shock value, maar streven de makers ook duidelijk naar confrontatie. Wie namelijk regelmatig de kranten en het internet napluist, weet dat het geweld tegen vrouwen dat in deze film zo schokkend naar voren komt niet louter illusoir en fictief is: ook in de echte wereld worden nog dagelijks vrouwen en meisjes verkracht, mishandeld of vermoord door lieden die zich laten leiden door de laagste en meest aartsduistere instincten die het mensenbrein kan voortbrengen. De meeste mensen ontwijken bewust of onbewust de confrontatie met die dagelijkse rottigheid, een reden waarom weinig fijnzinnige eyeopeners als ‘I Spit on Your Grave 2’ er zeker wel toe doen en een terechte niche in de cinemawereld occuperen.

Een nadeel van het subgenre waarbinnen de ‘I Spit on Your Grave’-titels vallen is dat rape-revenge-films een behoorlijk vast stramien hebben. Er is niet veel ruimte om tussen de lijntjes te kleuren, waardoor dit tweede deel zowel inhoudelijk als stilistisch veel lijkt op zijn voorganger uit 2010. Toch is het geen regelrechte kopie en word je als kijker bij vlagen intens meegezogen in de ervaring van hoofdpersoon Katie. Je begrijpt wat ze doormaakt en kunt daarom ook begrip opbrengen voor de heftige wraakgevoelens die gaandeweg haar vernederende beproeving op beginnen te borrelen. De personages lijken ook wat meer uit het leven gegrepen dan de soms toch ietwat karikaturale figuren die in bepaalde genregenoten opduiken. Omdat ‘I Spit on Your Grave 2’ er wat betreft beeldkwaliteit en belichting behoorlijk professioneel uitziet, mist de prent af en toe wel het vuile B-filmtintje van oudere producties als ‘The Texas Chain Saw Massacre’ (1974) of ‘The Last House on the Left’(1972). De uiteindelijke wraakexercities in dit type horrorfilms kunnen gezien worden als louteringen die in de echte wereld meestal niet bestaan voor verkrachtingsslachtoffers. De vrouwen nemen het recht in eigen hand om de gerechtigheid te krijgen die ze eigenlijk verdienen en proberen op die manier weer de baas over hun eigen lot te worden. Die wraakfantasie is vaak het enige wat deze wereld kan bieden, want de ontnuchterende realiteit leert ons dat de wetshandhavers helaas vaak falen bij het beschermen van slachtoffers en het adequaat bestraffen van de daders.

Hoewel vervolgprenten vaak minder goed en tammer zijn dan hun illustere voorgangers, is ‘I Spit on Your Grave 2’ een geslaagde prent binnen het extreme genre van de rape-revenge-film. Een intense, vaak schokkende en confronterende reis naar de diepste en donkerste krochten van de menselijke ziel.

Frank Heinen

‘I Spit on Your Grave 2’ verschijnt dinsdag 23 februari 2016 op DVD en blu-ray (‘I Spit on Your Grave – The complete collection’).