I Vitelloni (1953)

Regie: Federico Fellini | 102 minuten | drama | Acteurs: Franco Interlenghi, Franco Fabrizi, Alberto Sordi, Leopoldo Trieste, Raccardo Fellini, Eleonora Ruffo

‘I Vitelloni’ vertelt het verhaal van een vijftal vrienden in de vroege jaren 50 van de vorige eeuw. Ze wonen in een dorpje aan de Adriatische kust in Italië, een dorpje waar niet veel te doen is. Er heerst dan ook grote werkloosheid en de jongens vervelen zich. Je kunt ze misschien vergelijken met de huidige hangjongeren, al zijn deze mannen wat ouder. Ze hangen de hele dag en vaak ook de nacht wat rond op zoek naar afleiding. De film geeft een prachtig beeld van de tijd. Het begint met een missverkiezing waar de zwangere Sandra (Eleonora Ruffo) wint. Als uitkomt dat ze zwanger is, is er geen andere optie dan te moeten trouwen met de vader. Dat is de womanizer van de vriendengroep, Fausto (Franco Fabrizi).

De jongens hebben allemaal zo hun eigen droom van een glansrijke carrière. De een wil zanger worden, de ander toneelschrijver, maar allemaal realiseren ze zich dat ze daarvoor weg moeten uit hun benauwde dorp. Fellini heeft ondanks de uitzichtloosheid van het bestaan, veel humor in de film gestopt. Op meesterlijke wijze laat hij je toch lachen om veel absurde situaties, heel subtiel. Sandra wordt bijvoorbeeld gevraagd om een reactie als de missverkiezing net heeft gewonnen maar als ze “Ik….” heeft gezegd wordt ze al bedankt voor haar reactie.

‘I Vitelloni’ is gedeeltelijk autobiografisch. Fellini groeide op in Rimini en heeft de kans gegrepen dit toen nog kleine dorp te verlaten. Moraldo (Franco Interlenghi) speelt zijn rol, de meer beschouwende, rustige jongen blaat geen hoogdravende teksten en heeft geen grote idealen. Maar hij zal als enige het avontuur tegemoet gaan. ‘I Vitelloni’ betekent de grote kalveren. De jongemannen zijn dan ook uit de kluiten gewassen kalfjes die hunkeren naar zingeving en liefde in hun bestaan. Het feit dat de film in zwart/wit is stoort op geen enkele manier, het verhaal gaat over het dagelijks leven en is nog steeds actueel op veel gebieden. Het is opvallend en grappig om te zien dat in die tijd nog overal gerookt werd. Dat zijn we nu toch echt niet meer gewend.

De film kreeg een Oscarnominatie voor beste scenario in 1958, daarvoor had het al grote prijzen gewonnen op andere filmfestivals. Ook zonder een specifieke Fellini fan te zijn, is ‘I Vitelloni’ een aanrader.

Miranda van der Hoek