Il giorno + bello-Any Reason Not to Marry? (2006)

Regie: Massimo Cappelli | 90 minuten | drama | Acteurs: Fabio Troiano, Violante Placido, Carla Signoris, Shel Shapiro, Massimiliano Bruno, Marco Giuliani, Giuseppe Antignati, Selen, Marco Manetti, Patrizia Loreti, Giorgio Colangeli, Sergio Di Giulio, John Liu, Corinna Locastro, Ariella Reggio, Enrico Salimbeni, Claudia Zanella

Sprankelende en tegendraadse film van Italiaanse makelij met een origineel uitgangspunt en veel komische situaties. Meteen aan het begin zit de stemming er al goed in, als het gelukkige stel Leo (Fabio Troiano) zijn vriendin Nina (Violante Placido) op straat Franco (Enrico Salimbeni) een oude vriend van Leo uit militaire dienst tegenkomen en de arme Leo telkens naar de meest pijnlijke gebeurtenissen uit diens leven blijkt te vragen. Gelardeerd met de aantiteling levert dit meteen al een grappige scène op, die veel goeds belooft voor het vervolg. En de makers lossen deze belofte prima in, met flink wat leuke vondsten. Bijvoorbeeld op visueel gebied, want de hoofdstukjes waaruit de film voor een groot deel uit is opgebouwd worden op inventieve wijze verweven in het verhaal. Of het nu geprojecteerd wordt op een filmdoek of op het bordje van een bedelaar op straat, telkens wordt er weer iets nieuws verzonnen. Ook sterk is een doorlopende grap waarbij Leo als huwelijkscadeau een ontzettend lelijke en dure vaas krijgt, waarmee steevast van alles mis gaat.

De personages in de bijrollen zijn zonder uitzondering in meerdere of mindere mate gestoord. Met name worden Leo’s vrienden uitgelicht, tenslotte draait de film om zijn reacties op het aanstaande huwelijk. De één is nog vreemder dan de ander: zo heeft Ulisse (Marco Giuliani) bizarre seksuele fantasieën over collega Pamela (Selen) en kan Marco (Massimiliano Bruno) zijn kinderen niet uitstaan. Ook nemen Marco en Renato (Giuseppe Antignati) het niet zo goed op wanneer Leo niet kan kiezen wie van de twee zijn getuige moet worden. Maar ook de familie blijft niet onbetuigd: Leo heeft een moeder die iedere man tot wanhoop zou drijven en zijn aanstaande schoonouders houden er ook nogal wat onconventionele ideeën op na. Zo heeft hun toilet geen deur, wat een komische situatie oplevert als Leo nodig moet plassen. Nina’s vader is een communist van de oude stempel (zijn dochter heet voluit eigenlijk Lenina) met Marx-baard en hippie-gewaden. Hij raadt hen de vurig prekende pater Tito (Giorgio Colangeli) aan om de Mis te leiden. Pater Tito spoort ook niet helemaal, zo blijkt uit een sterke scène waarin hij een verveelde kerkganger de mantel uitveegt. Om nog maar te zwijgen van een filmmaker die Leo en Nina’s huwelijksvideo wil maken, maar zich iets te veel laat inspireren door Stanley Kubrick.

De film is duidelijk gecentreerd rondom Leo. Hierdoor blijft Nina – Violante Placido is overigens de dochter van acteur Michele Placido (bekend van ‘La Piovra’) en Simonette Steffanelli (de eerste vrouw van Michael Corleone in ‘The Godfather) – enigszins onderbelicht. Het was ook leuk geweest om meer van haar kant van het verhaal te zien.

Realistisch is het allemaal niet, maar amusant zeker wel. Soms wat al te chaotisch en met typisch theatraal acteerwerk met grote gebaren, alsof het een opera is. Of zoals de Engelsen zouden zeggen: ‘over the top’. Maar dat mag de pret niet drukken, want iedereen lijkt veel plezier te hebben om het Leo zo moeilijk mogen te maken. Mede door de constant verwarde en gepijnigde uitdrukking die Troiano (in werkelijkheid ook de levenspartner van Placido) telkens op zijn gezicht weet te toveren, is ‘Il Giorno + Bello’ een erg geslaagde film geworden. Kennis van het Italiaans is wel een pre, anders gaat er toch wel wat nuance verloren bij het vertalen van de geestige opmerkingen. De film is een plezierige zit, misschien alleen niet zo aan te raden voor mensen die overwegen op korte termijn te gaan trouwen.

Hans Geurts