Interview Emma Stone en Emma Thompson (Cruella)

Ter gelegenheid van de release van ‘Cruella’ op Disney+ (premium access) en (zoals het er nu naar uitziet) in de bioscoop op 9 juni, organiseerde Disney een wereldwijde persconferentie via Zoom met de talenten voor én achter de camera. Als je heel veel geluk had werd je vraag (die je in de chatfunctie kwijt kon) voorgelegd aan de cast en crew. Onze vragen haalden het niet, maar we kregen wel heel veel informatie over de uitdagingen en de bijzondere momenten tijdens het filmen van ‘Cruella’. Aan woord zijn de twee Emma’s, door de moderator van het interview creatief steeds anders genoemd (Stoner, Thompson Twins, T-Rex…).

Duister voor een Disney-film

Emma Stone vertelt dat ze best wel verrast was te merken hoe duister Disney deze live-action film liet worden. “Het is beslist duister voor een Disney-film. Weliswaar is het geen 16 jaar en ouder film, maar zeker de meest donkere Disney-film in lange tijd.”

Interview Cruella (Emma Stone) Cinemagazine

Jurken

Emma Thompson speelt de barones, een personage dat we nog niet kennen in het universum van de 101 dalmatiërs; een dame die tegelijkertijd fabuleus als een levende nachtmerrie is. Was het moeilijk voor haar om dit personage te creëren? Emma legt uit: “Als mijn man hier zou zijn, zou hij zeggen dat er geen acteren bij kwam kijken.” Maar alle gekheid op een stokje, het was een geweldige uitdaging voor de actrice, die al decennia, wat haar moeder noemt “goede vrouwen in jurken”, speelt. Ze vroeg al jaren om de rol van slechterik. “En nu speel ik een echt slechte vrouw in jurken. En wát voor een jurken. Oh, de jurken! Zij droegen mij eigenlijk, in plaats van andersom. Elke keer dat Em en ik op de set kwamen, keken we naar elkaar en liepen we om elkaar heen alsof we standbeelden of kunstwerken waren. En feitelijk waren we dat ook. Het is eigenlijk zo dat iedereen de barones creëerde, en ik stapte er gewoon in en zei de benodigde woorden,” lacht ze.

Toilet

De schoenen waren ook een uitdaging, vertelt Emma Thompson, want normaal gesproken draagt ze niets hoger dan een flipflop. Voor een bezoek aan het toilet had je een team nodig, zo ingewikkeld waren de kostuums. Een andere bijkomstigheid was dat Emma Thompson een stuk langer was door het dragen van de pruiken. En dan waren er ook nog continu drie dalmatiërs aan haar voeten.

Interview Cruella (Emma Thompson als The Baroness) Cinemagazine

Vuilniswagen

Emma Stone geeft aan dat haar favoriete outfit de gewoonweg belachelijke vuilniswagenjurk was. “Een goede tweede is de achterlijke jurk die ik gebruik om de auto mee te bedekken. Episch! Probeer maar eens op een auto te klimmen en met een zwier van je rok een hele auto eronder te laten verdwijnen. Het was gewoon fantastisch. Dat is het moment dat je weet dat je in een film zit.” Emma Thompson voegt er aan toe dat het mooie er van is dat het allemaal echt was, niets ervan is CGI.”

Honden

Waar wel CGI voor werd gebruikt waren sommige scènes met de honden. “Ze waren altijd op de set en we deden zoveel mogelijk scènes met ze, waarbij het wel belangrijk was dat ze het naar het zin hadden,” zegt Emma Stone. De andere Emma valt haar bij: “Ze waren echter zo lief, dat we wel CGI moesten gebruiken voor de shots waarin ze… eh… niet zo aardig zijn.” De allerliefste en schattigste hond volgens Emma Stone was echter Estella’s hond Buddy (echte naam Bobby). “Ik ken heel veel honden, maar dit moet wel de liefste en schattigste hond zijn.”

Gelijk

Over de ontwikkeling van Estella naar Cruella zegt Emma Stone het volgende: “Estella is lief, maar nog niet volledig belichaamd. Cruella is zoals ze is, en dat is wel erg verleidelijk. Natuurlijk overschrijdt ze grenzen die ik persoonlijk niet zou passeren, maar toch prefereer ik Cruella als persoon.” Ze voegt daaraan toe: “Ik zou nooit een personage kunnen spelen dat alleen maar slecht. Er is geen slechterik op aarde die denkt dat hij slecht is, namelijk, die denken dat ze gelijk hebben. Dus die motivatie is belangrijk om goed in de rol te komen.”

Interview Cruella (Emma Stone als Estella) Cinemagazine

Slechte moeders


Ook Emma Thompson mocht haar tanden zetten in het vertolken van een slecht personage. “De barones is keihard en daar gelooft ze ook in. Dit is volgens haar de enige manier. Net als Emma (Stone) voel ik me aangetrokken tot de donkere kant van een vrouwelijk karakter. Het wordt immers bijna niet getolereerd dat zij slecht zijn. We moeten immers allemaal leuk en aardig zijn. Slechte moeders zijn helemaal onvergeeflijk. Niemand heeft een goed woord over voor een slechte moeder.” Één van de dingen die de barones zegt in de film is “Als ik niet een doel voor ogen had, dan had ik mijn genialiteit net zo goed achterin de la kunnen leggen.” Emma Thompson hierover: “Er zijn talloze voorbeelden van geniale vrouwen die gestorven zijn zonder iets achter te laten, zonder dat ze hun talenten hebben kunnen gebruiken. Dus ze heeft wel een goed punt. Dus net als Em (Stone, red.) zegt, ik zou niet per se dat pad bewandelen, maar haar toewijding tot haar creativiteit is bewonderenswaardig. Maar ook moeilijk.”

Interview Cruella (Emma Thompson als The Baroness) Cinemagazine

Negroni’s

Op de vraag waar ze haar inspiratie voor de gemene kanten van de barones haalde, antwoordt Emma dat ze gelukkig eigenlijk niet heel veel gemene mensen in haar privéleven kent. “Maar in de showbusiness kom je ze toch wel tegen. Ik noem geen namen, maar sommige van hen zijn in recente tijden toch aan het licht gekomen. De barones is een mix van allerlei soorten mensen. Ze is ook heel kortzichtig, want ze denkt alleen maar aan het vernietigen van de concurrentie, terwijl ze ook door de uitdaging van de concurrentie zou kunnen proberen zichzelf te verbeteren. Maar dat doet ze dus niet. Dat maakt haar eigenlijk zwak, terwijl ze denkt dat ze sterk is en zo ook overkomt. Ze herkent nauwelijks talent in andere personen, dus als Estella op haar pad komt, die getalenteerder is dan zij, is dat erg moeilijk voor haar. Daarom was het ook zo moeilijk voor mij om samen te werken met Emma Stone, omdat zij mooier, jonger en meer getalenteerd is dan ik…” (lacht). “Maar ik heb mijzelf vermand en door het tot diep in de nacht drinken van Negroni’s, kon ik ermee omgaan.”

Brainstorm

Emma Stone was als kind al fan van de animatiefilm ‘101 Dalmatiërs’. “Wat ik vooral grappig vond was dat de honden leken op hun eigenaren. Ik probeerde in het echt ook te ontdekken of dit zo was, en heel vaak was dat zo!” Het feit dat zij Cruella zou spelen, stond van meet af aan al vast. “Eigenlijk al voordat het idee voor de film ontstond. Disney heeft natuurlijk een schatkamer vol intellectueel eigendom, al die karakters, waarover soms wordt gebrainstormd. Het was een proces van wel vier jaar. We hadden lang het idee dat er nooit een film over Cruella zou komen. Want geef nou toe: hoewel zij een leuk en interessant personage is, in welke wereld zouden we haar moeten plaatsen om het personage tot haar recht te laten komen en wat dan ook nog een goede film zou opleveren? Toen Craig en Tony (Gillespie, regisseur; McNamara, scenarioschrijver, red.) hun medewerking verleenden, kwam het in een stroomversnelling.”

Vuistgevecht

De laatste vraag die Emma Thompson voorgelegd krijgt is wie er zou winnen in een vuistgevecht: de barones of Cruella? “Nou, je zou denken de baroness, want die is gewoon zwaarder. Dus als zij bovenop Cruella gaat liggen, zou ze haar uiteindelijk doen stikken. Maar ik denk niet dat ze de kans krijgt, want Cruella is veel sneller. Ze lijkt een beetje op Luke Skywalker in ‘The Empire Strikes Back’, één van mijn favoriete films…”

Monica Meijer

‘Cruella’ verschijnt 28 mei 2021 op Disney +, Premier Access