Intruder (1989)

Regie: Scott Spiegel | 85 minuten | horror | Acteurs: Elizabeth Cox, Danny Hicks, David Byrnes, Renee Estevez, Sam Raimi, Ted Raimi, Alvy Moore, Tom Lester, Emil Sitka, Bruce Campbell, Lawrence Bender, Craig Stark, Burr Steers, Eugene Robert Glazer

Ten tijde van het uitbrengen van ‘Intruder’ was het slasher-genre op een dood spoor beland. Zowel het gebrek aan originaliteit maar ook de strengere filmkeuring waren hiervan de belangrijkste oorzaken. Slechts een selecte groep die hards bleef het genre toch trouw. Het is ook deze groep die voor hun loyaliteit worden beloond. Met ‘Intruder’ krijgen zij weer een typische slasher-movie voorgeschoteld die geheel volgens de traditie van het genre is gemaakt. Geen origineel verhaal en personages met enige diepgang, maar wel brute moorden met veel gore. En vooral het laatste ontbrak vaak in de slasher-movie.

In ‘Intruder’ heeft scenarioschrijver en regisseur Scott Spiegel veel aandacht besteed aan de wijze waarop zijn karakters worden vermoord. Zoals vanzelfsprekend bevinden de hoofdpersonen slash slachtoffers zich op een geïsoleerde plaats. Geen afgelegen huis, maar een supermarkt na sluitingstijd is de locatie voor deze slachtpartij. Een locatie die vanwege hoge mate van herkenbaarheid meer tot de verbeelding van de kijker spreekt, maar niet volledig wordt benut omdat de noodzakelijke spanning die thuishoort in een horrorfilm als deze ontbreekt. Je zit dan ook niet op het puntje van je stoel wanneer het personeel één voor één het loodje legt. De voorspelbaarheid en goedkope geluidseffecten bezorgen de kijker geen kippenvel. Bij ‘Intruder’ zijn de special effects en de erg uiteenlopende camerastandpunten de pijlers van deze low-budgetproduktie. De verminkingen en de lugubere moorden zijn een sterk staaltje grimeerwerk, die op soms verrassende wijze in beeld worden gebracht. Het filmen vanuit vaak onlogische gezichtspunten, bijvoorbeeld vanuit een winkelwagentje, wekt de aandacht van de kijker. Ook al gaat het een enkel keertje mis en is het dan te artistiek voor een slasher.

Scott Spiegel durft gelukkig de nodige risico’s te nemen met deze verfrissende filmstijl, die overigens wel weer niet door iedereen gewaardeerd zal worden. Alhoewel de cast met Sam Raimi, Ted Raimi en Danny Hicks een aantal interessante namen kent, is dit geen garantie voor goed acteerwerk. Zij begrijpen het genre en wat er van hun verlangd wordt en spelen daar dan ook naar. Het is duidelijk dat Scott Spiegel de kwaliteit van het acteren van ondergeschikt belang heeft gemaakt. Dit is een gemiste kans, die niet door cameo’s van cultacteur Bruce Campbell en producer Lawrence Bender wordt goed gemaakt. Al met al is ‘Intruder’ een film, die veel potentie in zich heeft, maar in de praktijk voor een belangrijk deel sneuvelt ondanks de goede bedoelingen.

Lodi Meijer