Iron Man (2008)

Regie: Jon Favreau | 123 minuten | actie, drama, thriller, avontuur, science fiction | Acteurs: Robert Downey Jr., Terrence Howard, Gwyneth Paltrow, Jeff Bridges, Leslie Bibb, Clark Gregg, Stan Lee, Shaun Toub, Sahar Bibiyan, Ghostface Killah, Faran Tahir, Bill Smitrovich, Samuel L. Jackson, Hilary Swank

De stripheld Iron Man is voor het grote publiek een van de minder bekende striphelden uit de stal van Marvel Comics, hoewel hij een van hun populairste karakters is. Hij is in ieder geval niet zo algemeen bekend als bijvoorbeeld Spider-Man of X-men. Misschien wel daarom dat hij zo ongeveer de laatste was die zijn eigen film kreeg die overigens met nogal wat problemen op gang kwam. Naar verluidt werd al sinds 1990 gestoeid met het idee van een Iron Man film. Na al eerder te hebben gefigureerd in verschillende tekenfilm(series) hebben Tony Stark en zijn ijzeren alter-ego dus nu eindelijk hun eigen film. Geproduceerd door Marvel zelf via hun productiebedrijf Marvel Studio’s waarmee ze de filmadaptaties van hun eigen striphelden steviger ter hand willen nemen.

Van tevoren was al aangekondigd dat de film anders zou zijn dan andere superhelden films. Ten eerste heeft het karakter van Iron Man een andere achtergrond dan veel andere superhelden. Nu eens geen buitenaardse vondeling die rondvliegt in een rode cape en dito broek of een schuchtere jongen die door de beet van een spin verandert in een spinnenman. Als slimme en rijke zakenman/playboy doet Tony Stark denken aan Bruce Wayne, het ware gezicht van Batman. Beiden zijn hun ouders kwijtgeraakt door een tragische gebeurtenis en beiden keren zich af van hun rijke, materialistische leven om zich in te zetten voor de strijd tegen het kwaad. Niet gek dat ‘Iron Man’-regisseur Jon Favreau de in 2005 verschenen film ‘Batman Begins’ van Christopher Nolan als inspiratiebron noemde. Maar Stark maakt in nog een opzicht een omwenteling door. Als hoofdspeler in de wapenwedloop was hij de man die met zijn bedrijf de wereld voorzag van de nieuwste oorlogstechnologieën. Hij ondervindt echter de verschrikkelijke gevolgen van de verspreiding van deze technologieën. En hij besluit om de techniek in te zetten voor de bestrijding van zijn eigen wapens. Ook wilde regisseur Favreau de film een meer realistische toon geven dan andere stripheldenfilms. De keuze voor Jeff Bridges als opponent van Iron Man en de invulling van zijn rol lijken hier een uitvloeisel van te zijn.

Robert Downey Jr. portretteert de arrogante en gevatte cynicus Stark met verve. Bridges heeft een prachtige tronie als Obadiah Stane maar schmiert er niet helemaal lustig op los. Ook de andere spelers voldoen, hoewel de rollen van Gwyneth Paltrow en Terrence Howard als respectievelijk Pepper Potts en Jim Rhodes niet geheel worden uitgediept. Het is namelijk zo dat regisseur Favreau met het project rond Iron Man een trilogie voor ogen heeft. Zodoende kon hij het karakter van Tony Stark en andere figuren meer uitdiepen en verschillende aspecten van het Iron Man universum verder uitwerken. In deze ‘Iron Man’ worden dan ook verschillende aanzetten gegeven zoals de drankverslaving van Stark waar hij later in de verhalen mee zou kampen, de verwijzing naar het pak wat gedragen zal worden door Rhodes in de gedaante van Warmachine en ook komen we de S.H.I.E.L.D. organisatie tegen die in de Marvel Comics verhalen een invloedrijke rol speelt. De aanzetten zijn er en het zou dus wel erg jammer zijn als het bij deze ene film zou blijven.

Het aspect van de sequels daargelaten is Iron Man een snelle en gloedvolle actiefilm die indrukwekkend oogt en klinkt. Vooral de verschillende robotconstructies zijn mooi om te zien maar ook de muziek van Ramin Djawadi die een harde, moderne gitaarsound heeft, pompt de zaak lekker op. Voor fans van de comics een kans om een moderne interpretatie van de Iron Man mythe te zien en voor liefhebbers van superhelden actiefilms een lekkere twee uur vermaak. En verdorie, wat klinkt dat Black Sabbath nummer toch lekker!

Joost Hoedemaeckers

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 1 mei 2008