Les demoiselles de Rochefort (1967)

Regie: Jacques Demy, Agnès Varda | 120 minuten | drama, komedie, romantiek, musical | Acteurs: Catherine Deneuve, George Chakiris, Françoise Dorléac, Jacques Perrin, Michel Piccoli, Jacques Riberolles, Grover Dale, Geneviève Thénier, Henri Crémieux, Pamela Hart, Leslie North, Patrick Jeantet, Gene Kelly, Danielle Darrieux, René Bazart

Delphine heeft een balletschool, maar liever wil ze een danseres van naam en faam worden en dan is Rochefort niet de plek waar je moet zijn. Met haar zus Solange koestert ze vergevorderde plannen om naar Parijs te gaan, Solange zal in de grote stad van haar zelf gecomponeerde muziek gaan leven. Via de bevriende Simon Dame die een muziekwinkel heeft, probeert Solange contact te leggen met muzikale grootheid Andy Miller (Gene Kelly), een jeugdvriend van hem. Simon wil Solange graag helpen, hij koestert warme gevoelens voor haar, hoewel hij eigenlijk terugverlangt naar een verloren liefde. Na tien jaar in Parijs te hebben gewoond en gewerkt, is hij naar Rochefort teruggekeerd als hommage aan de vrouw die hem verlaten heeft vanwege zijn al te grappige naam ‘Monsieur Dame’, wat op het gehoor als ‘beste meneer en mevrouw’ klinkt.

Ondertussen zoekt de jeugdige schilder Maxence al jaren tevergeefs naar zijn ideale vrouw. Hij heeft haar in ieder geval al geschilderd. Dit portret hangt in de galerie van Guillaume Lancien (Jacques Riberolles) met wie Delphine een verhouding heeft. Delphine verbreekt de relatie met Guillaume om meer dan een reden. Bij haar bezoek om het uit te maken ziet ze het portret hangen en raakt ze ondersteboven door de gelijkenis van het portret met zichzelf. Maar uit narrigheid over het verbreken van de relatie door Delphine en ook uit jaloezie weigert Guillaume meer te onthullen over de schilder. Delphine vindt dat vervelend, maar staat er niet al te lang bij stil, ze is druk bezig om de reis naar Parijs te regelen en zij en Solange zullen op het feest op de grote markt een zang-en-dans act opvoeren voordat ze afreizen.

Catherine Deneuve en haar slechts een jaar oudere zus Françoise Dorléac spelen op frisse, uitgelaten wijze de tweelingzussen Garnier. Het zou de voorlaatste film van Françoise Dorléac blijken te zijn. Amper 25 jaar oud komt ze om bij een auto-ongeluk. Een triest en veel te vroeg einde van haar leven en carrière. Samen met haar jongere zus is ze onweerstaanbaar levenslustig, zwijmelend romantisch en gewoon leuk. De vrijwel gelijke outfits waarin de zussen zich om de haverklap hullen zijn daarbij grappig, excentriek en net zo uitbundig als hun spel. Het leven is een groot feest en vol onbegrensde mogelijkheden.

Een paar dingen springen er echt uit, zoals de running gag wie Boubou (Patrick Jeantet), het jongere broertje Delphine en Solange, van school moet halen. Steeds weer wordt hij door min of meer vreemden buiten opgewacht en vinden er door zijn onwillekeurige medewerking de nodige ontmoetingen plaats. En verder de hoeveelheid zang en dans in deze Franse musical die niet onderdoet voor een goede Hollywood tegenhanger, verzorgd en origineel. Dat Gene Kelly erin optreedt, maakt het helemaal af. Het element van de sadistische moordenaar is net zo amusant als de vele rare dialogen in de film. Sprankelend vermaak.

Diana Tjin-A Cheong