Lola (1961)

Regie: Jacques Demy | 90 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Anouk Aimée, Marc Michel, Jacques Harden, Alan Scott, Elina Labourdette, Margo Lion, Annie, Duperoux, Catherine Lutz, Corinne Marchand, Yvette Anziani, Dorothée Blank, Isabelle Lunghini, Annick Noël, Ginette Valton, Anne Zamire

‘Lola’ is de debuutfilm van regisseur Jacques Demy. Hij droeg de film op aan de Duitse filmregisseur Max Ophüls. In deze Franse film-noir – waar het intermenselijke – centraal staat, kan de kijker genieten van overtuigend acteerwerk van Anouk Aimée (Lola) en Marc Michel (Roland) die in deze film ‘gewone’ mensen groot maken.

‘Lola’ speelt zich af aan de sfeervolle Atlantische kust van Frankrijk, in de plaats Nantes. De film zoomt in op de bijzondere link die verschillende mensen met elkaar kunnen hebben. Het plaatsen van een volwassen hoofdpersoon bij een belangrijk karakter uit zijn jeugd is daarin een interessant gegeven. Lola onderstreept de bijzonderheid die vroege jeugdliefdes vaak innemen in je verdere leven. Iets wat veel mensen zullen beamen. En dus had Jacques Demy een uitstekend gegeven voor zijn eerste film in handen.

Mede door het menselijke aspect van de film is ‘Lola’ tijdloos. Deze film uit 1961 laat eigenlijk zien dat de wereld sterk kan veranderen, maar dat het zoeken naar geluk van mensen in essentie nog steeds hetzelfde blijft. Dit blijft net als de liefde een up to date onderwerp. In ‘Lola’ wordt dit op kalme en rustige wijze zorgvuldig uitgewerkt en vertolkt. Naast de diepere laag wordt er ook genoeg ruimte gelaten voor vermakelijke romantiek die regelmatig bitterzoet is. Onbedoeld pluspunt van Lola is de overzichtelijkheid en de onschuld van het decennia waarin de film werd uitgebracht. De karakters komen tegen deze setting extra goed uit de verf. Bijzonder aan ‘Lola’, is het feit dat Jacques Demy met deze debuutfilm direct zijn stijl heeft gevestigd. De films die hierop volgden kennen veelal dezelfde technische en visuele kenmerken met ‘kalm’ en ‘rustig’ als belangrijkste aanduidingen. Demy was met zijn films één van de belangrijke filmmakers die de zogenaamde French New Wave (La Nouvelle Vague) introduceerden. In deze manier van film maken contrasteert men met de clichés die kenmerkend zijn voor klassieke Hollywood-producties. Een duidelijke afzetting van de Franse filmindustrie tegen de Amerikaanse.

‘Lola’ is een heerlijke film, waar je je zelfs jaren na haar releasedatum nog gemakkelijk in kunt verliezen. In 2000 is de film dan ook niet voor niets gerestaureerd. Klaar om nieuwe generaties filmkijkers te kunnen vermaken.

Tjeerd Kooistra