Juli (2009)

Regie: Tim Klaasse | 10 minuten | drama, korte film | Acteurs: Marijn Bekkenk, Niels Verkooyen, Stijn Taverne, Harriet Stroet, Sigrid ten Napel

‘Juli’ is een beetje een eigenaardige korte film van regisseur en scenarioschrijver Tim Klaasse. Wat voorop staat is het acteertalent van de jonge Marijn Bekkenk,
Nils Verkooijen en Stijn Taverne die met de juiste gezichtsuitdrukkingen een hoop weten te zeggen. Drie jongetjes die elkaar op vakantie ontmoeten en elkaar vervolgens uitdagen tot bepaald gedrag. Hoe dan ook is de kern van de film moeilijk te duiden en lijkt de film nu niet direct om de dood van een van de jongetjes te draaien.

De film lijkt meer te willen zeggen, zonder dat dit direct uit de beelden is te herleiden. Draait het om het manipulatieve tussen mensen in groepen? Mede daardoor, maar ook in combinatie met de rustieke beelden van zee, duinen en wad ademt ‘Juli’ een poëtische sfeer. Het maakt dat ‘Juli’ nog een tijdje door je hoofd blijft dwalen. En dat is zeker niet vervelend. Naast stof tot nadenken biedt ‘Juli’ mooie panoramische beelden van (schijnbaar) een van onze Waddeneilanden.

Tim Klaasse (1973) volgde de Nederlandse Film en Televisie Academie. Hij begon als cameraman van documentaires, opdrachtfilms en tv-drama, maar stapte in 2006 over naar regisseren en schrijven.

Tjeerd Kooistra