Kabluey (2007)

Regie: Scott Prendergast | 86 minuten | komedie | Acteurs: Scott Prendergast, Lisa Kudrow, Jeffrey Dean Morgan, Christine Taylor, Chris Parnell, Teri Garr, Conchata Ferrell, Angela Sarafyan, Patricia Buckley, Cameron Wofford, Landon Henninger, Racquel Gavia, Bill Toney, Nick Holden, Matt Hensarling, DAnthony Palms, Emily Kaye, Elise Ballard, Donald Stewart, Katherine Willis, Step Rowe, Cassandra Small, Vivian Dugre, Phil Toden.

Leslie (Lisa Kudrow) is ten einde raad. Haar man Noah is gelegerd in Irak en om niet zonder toelagen te komen zitten, moet ze weer aan het werk. Maar wie o wie zorgt er dan voor haar twee doerakken van kinderen, Cameron en Lincoln? Want kinderopvang kan ze niet betalen. ‘Gelukkig’ tipt haar moeder haar zwager Salman (gespeeld door de regisseur en scriptschrijver Scott Prendergast). Leslie vindt dit in eerste instantie niet de beste oplossing, maar -met de handen in het haar- besluit ze de ‘optie Salman’ een kans te geven. Dus even later meldt Salman zich bij haar aan de deur in Texas vanuit Nevada. Het komt hem eigenlijk wel goed uit, want hij heeft weer onderdak nadat hij ontslagen is bij zijn vorige baan.

De zeer inadequate Salman doet zijn best, maar de twee koters -de oudste dreigt hem te gaan vermoorden- blijken meer dan een handvol. Leslie ziet tot haar verdriet dat Salman de kinderen met geen mogelijkheid aan kan en vraagt hem te vertrekken. Maar, omdat haar zwager niets heeft (geen geld of huisadres), regelt ze een sollicitatiegesprek voor hem bij BluNexion, het bijna failliete internetbedrijf waar ze zelf ook werkt. Het baantje blijkt heel apart. Verkleed als de alienachtige blauwe mascotte van het bedrijf, Kabluey, wordt Salman geacht flyers uit te delen (“Goedkope kantoorruimte te huur!”) aan de rand van de snelweg.

Dit levert dolkomische, maar ook ongemakkelijke situaties op. Het pak blijkt niet heel erg functioneel en regisseur Prendergast weet hier op Buster Keaton-achtige wijze humor uit te peuren. Salman in het blauwe pak langs de kant van de weg met achter zich uitgestrekte akkerlanden; dat alleen is al een prachtig beeld op zich. Kabluey schnabbelt bij op een kinderfeestje en daar weet hij eindelijk Cameron en Lincoln voor zich te winnen. In zijn Kabluey-rol tankt Salman steeds meer zelfvertrouwen. Als hij Leslie verwijten maakt over haar affaire met haar onbetrouwbare baas Brad (Jeffrey Dean Morgan uit ‘Watchmen’), geeft zij hem een klap in het gezicht. Maar later komt Leslie inderdaad tot inkeer en als haar man eindelijk van het front terugkeert, kan het gezin weer aan een stevig fundament gaan werken.

De ondertitel van ‘Kabluey’ luidt: “Every family has a black sheep. This one is blue.” Kabluey/Salman blijkt inderdaad een ‘different kind of superhero’. Een nietsnut die zich via een apenpakje een nieuw, daadkrachtiger elan aan weet te meten. Scott Prendergast overtuigt als de wereldvreemde, talentloze Salman, maar het is Lisa Kudrow die de show steelt met een scala aan prachtig gespeelde emoties. Van dead pan tot hysterisch en volkomen geloofwaardig. En vergeet de sterke teksten niet. Als Cameron met een hamer in de rondte loopt en Salman zich hiervoor verontschuldigd (“Mijn fout. Ik gaf het hem. Zal ik het maar afpakken?) zegt Leslie bijna terloops, zeer droogkomisch “Dat lijkt me beter. Het is waarschijnlijk niet zulk fantastisch speelgoed.” Deze eerste film van Prendergast smaakt naar meer. Het is geen ‘laugh out loud’, maar een showcase van subtiele humor met prachtige vondsten en een paar in het oog springende bijrollen. Vooral de buspassagiers blijven je bij om over ‘Mr. Cheese’ nog maar te zwijgen….Intelligente humor met een onderliggende, zwaardere toon. De steeds verdere vervreemding binnen de moderne Amerikaanse cultuur. Vrij naar Asterix: “Rare mensen, die Amerikanen.”

Ruud Stift