Ketamine (2014)

Regie: Rogier Hesp | 50 minuten | drama | Acteurs: Jonas Smulders, Sanne den Hartogh

Heel soms lees of hoor je er wel over, van die begrafenissen die niemand bijwoont. De overledene was zo eenzaam, dat er op de uitvaart meer vertegenwoordigers van officiële instanties, iemand van de gemeente bijvoorbeeld, en natuurlijk de dragers van de kist, aanwezig zijn dan familieleden. In het ergste geval komt er helemaal niemand die de overledene bij leven gekend heeft. In ‘Ketamine’ zijn de twee broers Vincent en Sjoerd de enige twee bezoekers van de begrafenis van hun moeder. Ze moeten hiervoor helemaal naar een klein dorpje in België rijden. Het was de wens van hun moeder dat ze daar begraven zou worden, al heeft ze er slechts de eerste paar jaar van haar leven gewoond en kende ze er verder niemand.

Sjoerd gedraagt zich niet bepaald respectvol tijdens de begrafenis, en dat zit Vincent dwars. Maar de band tussen de twee is ijzersterk. De twee broers hebben besloten na afloop van de plechtigheid in het troosteloze dorp te blijven hangen. Ze huren ergens aan een bosrand een caravan, en bedingen korting op de huur omdat de hond van de vorige eigenaar er nog woont en die moet natuurlijk verzorgd worden. Sjoerd en Vincent hebben weinig geld en leven een beetje op het randje. Het beetje geld dat ze hebben gaat op aan drank en uitgaan.

‘Ketamine’ laat niet zo heel veel zien dat we niet eerder hebben gezien. Een sterke band tussen broers, gevoed door een juist slechte relatie met een ouder, een rappe afdaling door alcohol en drugs, gokproblemen met de inzet van een van de weinige bezittingen van waarde… Maar toch weet de film, onderdeel van het One Night Stand project 2014, de aandacht van de kijker continu vast te houden.

Het sterke acteerwerk is daar een eerste oorzaak van. Zowel Jonas Smulders als Sanne den Hartogh halen het beste uit zichzelf. Omdat ‘Ketamine’ vanuit het oogpunt van jongere, en sympathiekere, broer Vincent verteld wordt, komt het meeste op Smulders’ schouders te liggen en maakt hij vanzelfsprekend de meeste indruk, maar beide acteurs zijn fantastisch.

Tweede sterke punt is het script. ‘Ketamine’ is gebaseerd op een kort verhaal van Thijs de Boer, dat eerder gepubliceerd werd in bundel ‘Vogels die vlees eten’ (Nieuw Amsterdam, 2010). De Boer verwerkte het verhaal tot een meeslepend scenario. Net als in het boek blijven de personages precies mysterieus genoeg om de kijker geboeid te houden. Dat de twee jongens qua karakter van elkaar verschillen is duidelijk, maar er is zoveel liefde tussen de twee dat de grens regelmatig benaderd wordt. Hoe ver gaat Sjoerd om zijn enige houvast in het leven te blijven behouden?

‘Ketamine’ is een ontroerende, beklemmende film over een onlosmakelijke verbintenis tussen twee broers en hun zoektocht naar een betere werkelijkheid met de verkeerde middelen. Kijken!

Monica Meijer

‘Ketamine’ is vrijdag 19 december 2014 om 23.15 uur te zien op NPO2.