King of New York (1990)

Regie: Abel Ferrara | 103 minuten | actie, misdaad | Acteurs: Christopher Walken, David Caruso, Laurence Fishburne, Victor Argo, Wesley Snipes, Janet Julian, Joey Chin, Giancarlo Esposito, Paul Calderon, Steve Buscemi, Theresa Randle, Leonard L. Thomas, Roger Guenveur Smith, Carrie Nygren, Ernest Abuba, Frank Adonis, Michael Battin, Frankie Cee, Erica Gimpel, Frank Gio, Lance Guecia, Michael Guess, Freddy Howard, Nancy Hunter, Jay Julien, James Lorinz, Gary Landon Mills, Gerard Murphy, Peter Richardson, Alonna Shaw, Freddy Jackson, Ariane, Pete Hamill, Sari Chang

Een bijna romantisch, open einde aan ‘King of New York’ vormt het sluitstuk op een hellevaart door de New Yorkse onderwereld. Regisseur Abel Ferrara voert je langs keiharde afrekeningen, opgepompte egos, drugsexcessen én expliciet vrouwelijk schoon. Topcrimineel Frank White (Christopher Walken) komt na vijf jaar vrij uit het gevang. Walkens slechte reputatie snelt hem vooruit wanneer hij zich weer bemoeit met zijn oude werkterrein.

Regisseur Ferrara, onder meer bekend van ‘Bad Lieutenant’ uit 1992, voegt een dubieus element toe aan het bekende thema van opkomst en ondergang van een crimineel: een misdadiger met gevoel voor sociale misstanden. Het bizarre resultaat is dat Walken zonder pardon mensen uit de weg ruimt en, tegelijkertijd, arme kinderen wil helpen om een beter bestaan op te bouwen. Het geromantiseerde sociale geweten van een crimineel blijkt een fout uitgangspunt en leidt tot gênante gevoelens bij de kijker.

Een andere misser vormt de door Ferrara opgehemelde leefomstandigheden van de New Yorkse gettos. Met veelal blauwe belichting transformeert hij de goorste plekken in stijlvolle arena’s. Filmisch aantrekkelijk, maar het past niet bij de harde realiteit van de straat. Sterker, het hemelt de erbarmelijke omstandigheden juist op.

Niets dan lof daarentegen voor Christopher Walken. Hij stelt iedereen in zijn schaduw met zijn rol als baas der bazen. Walken is een meester in het oproepen van emoties bij de kijker zonder een woord te zeggen. Ferrara neemt je mee naar de eigenaardige wereld van Frank White door middel van talloze close-ups van Walkens karakteristieke hoofd en het weglaten van dialoog. Walken geeft perfect uiting aan een onberekenbare misdadiger zonder wroeging.

Laurence Fishburne (‘The Matrix’) is de enige van de toch behoorlijke cast die zich als idiote, coke snuivende crimineel optrekt aan de hoofdrolspeler. Andere rollen vallen tegen, mede door zwak uitgewerkte personages in het script. Met name Wesley Snipes valt op met amateuristisch agressief geschreeuw.

In hiphopkringen doet ‘King of New York’ het goed. De uit Philadelphia afkomstige old school rapper Schoolly D overtuigt met coole muziek, die het tijdsbeeld van eind jaren tachtig mooi illustreert. Het feit dat een aantal Afro-Amerikanen een hoofdrol heeft in het verhaal zal een hoop rapliefhebbers ook deugd doen.

Naast harde beats is er geweld in overvloed. Walken en zijn maten houden flink huis met wapentuig van allerlei makelij. De kogels vliegen je om de oren en het bloed spat van het scherm. Een aantal afrekeningen komt confronterend in beeld. Zo rekent Walken, in een illustratieve scène, luid en duidelijk af met een Italiaans-Amerikaanse gangster, die even daarvoor obsceen duidelijk maakte wat hij van Walken vond

‘King of New York’ schetst een goed beeld van het criminele milieu met beelden van excessief geweld en een ruige levensstijl. Christopher Walken speelt een geweldige rol als de innerlijk gekwelde Frank White. Helaas bevat de film een aantal missers, waaronder Ferrara’s te gelikte afspiegeling van het straatleven in The Big Apple, die de film schaden.

Robbert Bitter