The Great Yokai War – Yôkai daisensô (2005)

Regie: Miike Takashi | 124 minuten | actie, familie, fantasie | Acteurs: Kamiki Ryonosuke, Miyasako Hiroyuki, Kuriyama Chiaki, Sugawara Bunta, Toyokawa Etsushi

‘The Great Yokai War’ is een bijzondere film van de Japanse filmmaker Miike Takashi. De meester van de schokkende film is van zijn reguliere pad afgeweken en heeft voor de verandering een kinderfilm gemaakt.

De film houdt het midden tussen ‘Harry Potter’ en ‘The Chronicles of Narnia’, maar dan op z’n Japans. De trend voor actie/fantasiefilms voor kinderen lijkt ook daar te zijn doorgebroken (of andersom, omdat de trend hier is doorgebroken, is een film als ‘The Great Yokai War’ eindelijk in Nederland te zien). Het verhaal over de jongen die “Yokai”-figuren kan zien is typisch Japans. Deze figuren komen voort uit de vele verschillende mythen en sagen die het land rijk is. Het is jammer dat deze figuren je als westerling weinig zeggen, want dit had nog een extra betekenislaag aan de film kunnen toekennen. Toch is de film ook zonder deze kennis zeker de moeite waard.

Het is jammer dat de Tadashi (Kamiki Ryunosuke) in het eerste uur van de film om alle vreemde “Yokai”-wezens gaat gillen. In het begin begrijp je dat nog wel, maar op den duur gaat het behoorlijk irriteren. Het is duidelijk dat Takashi hier wil aangeven hoe de jongen groeit tijdens zijn avonturen, maar dat had ook iets subtieler gekund. Deze subtiliteit mist ook op een aantal andere punten, zo is het pak dat Tadashi op een gegeven moment krijgt aangemeten wel erg overdreven. Op zich maakt dit de film ook wel weer erg komisch, maar of dit de bedoeling was met deze elementen van de film is nog de vraag.

De special effects in de film doen niet onder voor die in gemiddelde Amerikaanse blockbuster. Dat is waarschijnlijk wel nodig ook, want kinderen van tegenwoordig kan je met bordkartonnen achtergronden niets meer wijs maken.

Of deze film een echte kinderfilm is valt te betwijfelen, maar ‘The Great Yokai War’ is zeer zeker vermakelijk. Een perfecte film om een saaie zondagmiddag mee door te brengen. Meer moet je er ook niet van verwachten.

Wietske Uneken

Waardering: 3

Speciale vertoning: IFFR 2006