Kleine Soldaatjes – War Babies (1932)

Regie: Charles Lamont | 9 minuten | muziek, komedie, korte film | Acteurs: Shirley Temple, Eugene Butler, Georgie Smith, Philip Hurlic, Georgie Billings

We bevinden ons in Buttermilk Pete’s bar waar de melk rijkelijk vloeit en soldaatjes entertaind worden door danseressen. Een van die danseressen is de Franse Charmaine gespeeld door kindster Shirley Temple. Kijk haar eens heupwiegen en schudden. Velen zijn verliefd op haar, maar zij kiest toch wel degene met de meeste lollypops. De meeste mensen zouden hun kindje niet zo’n rol als showgirl laten spelen. Zeker niet op de prille leeftijd van drie of vier. Maar dit filmpje hoort bij een reeks satirische minifilms uit 1932 en 1933 (Baby Burlesks). Toentertijd waren er nog geen voorschriften voor de filmindustrie. ‘War Babies’ is een verwijzing naar de film ‘What Price Glory’ (1926) over WOI infanteristen in een bar. De minifilm is geregisseerd door Charles Lamont, hij heeft Shirley min of meer ontdekt op een dansschool.

De blonde jongetjes Eugene Butler en Georgie Smith vechten zoals in meerdere filmpjes om Shirley, hier als kapitein Flagg en sergeant Quirt. Dit is wel een van de weinige waarin Georgie Smith het gemene jongetje speelt. Shirley is erg lief vooral als ze een paar Franse woordjes spreekt: “Oui, oui mon capitaine.” Er zitten enkele grappige dingen in zoals de boodschapper met grote laarzen. Philip Hurlic danst er ook op los op de tafel van de kroeg. Dit jongetje heeft vaak grappige rolletjes in veel Baby Burlesks zoals ‘De Huifkar vol taart’ (Pie-Covered Wagon) (1932) en ‘Polly Tix in Washington’ (1933). Maar hier zijn er helaas te weinig leuke grapjes. Dit verhaaltje valt tegen. Het is waarschijnlijk de minst leuke Baby Burlesk filmpje, maar dit is dan ook de eerste uit de reeks, daarna volgden leukere waaronder ‘Shirley in de ring’ (The Kid’s Last Fight) (1932).

Sarita Koendjbiharie