Knockaround Guys (2001)

Regie: Brian Koppelman, David Levien | 91 minuten | actie, drama, thriller, misdaad | Acteurs: Barry Pepper, Andrew Davoli, Seth Green, Vin Diesel, John Malkovich, Arthur J. Nascarella, Tom Noonan, Nicholas Pasco, Shawn Doyle, Kevin Gage, Dennis Hopper, Andrew Francis, John Liddle, Kris Lemche, Dov Tiefenbach

‘Knockaround Guys’ is een sfeervolle maffiafilm in de sfeer van ‘Goodfellas’ en van de producent van Tarantino-films als ‘Pulp Fiction’. Niet dat de film zich kan meten met deze producties, maar de interessante cast en de aantrekkelijke toon van de film zorgt ervoor dat de inhoudelijke gebreken toch lange tijd niet opvallen, en pas laat in de film bezwaren opleveren. Tot die tijd is ‘Knockaround Guys’ een prima kijkbare maffiafilm, met spanning, humor en een hoop potentie.

Het is jammer dat die potentie niet wordt uitgebuit en het simpele verhaal uiteindelijk roet in het eten gooit. De film kent helaas wat teveel makkelijke, onovertuigende plotwendingen en weliswaar wel veel letterlijk drama maar weinig feitelijke conflictsituaties.

Aan de verzameling acteurs ligt het niet. Vin Diesel, die net hot was door de toen pas verschenen ‘The Fast and the Furious’, is niet bepaald een openbaring, maar is goed op zijn plaats als de brute kracht in het groepje wannabe gangsters. Seth Green, die normaal een sulletje speelt in flauwe komedies, speelt nu verrassend genoeg… een sulletje. Maar wel in een betere film met een interessantere context die zijn personage van dramatiek voorziet waardoor hij niet alleen een komische sidekick is. Maar dan komen de “echte” acteurs. Barry Pepper, die indruk heeft gemaakt in bijrollen in kwaliteitsfilms als ‘Saving Private Ryan’ en ‘The 25th Hour’, speelt nu overtuigend de hoofdrol van gangsterzoon Matty die eigenlijk niet voor het maffiawerk in de wieg is gelegd maar toch in die wereld, of liever: door zijn vader, voor vol aangezien wil worden. En die vader is niemand minder dan Dennis Hopper, die weer wordt bijgestaan door “oom” Teddy, gespeeld door John Malkovich. Deze laatste speelt een rol in de spannende openingsscène waarin een nog jonge Matty van Teddy de opdracht krijgt om een klaploper dood te schieten die voor hem vastgebonden zit op een stoel. Iemand die hij nota bene goed kent.

Regisseurs Levien en Koppelman weten goed spanning te realiseren in dit soort scènes en interacties tussen personages, waarvan de confrontaties met de corrupte sheriff (Tom Noonan) ook een goed voorbeeld zijn. Maar aan het einde blijkt het allemaal op weinig boeiends uit te lopen. De belofte van veel onderhuidse en werkelijke spanning vanwege de ernstige consequenties wanneer de transactie fout gaat. Er lijkt een interessant duel te gaan volgen tussen de grote maffiabazen – de vaders van de vrienden – en de ijzervretende sheriff, maar het wordt allemaal wel erg snel opgelost. En de dramatische ontwikkeling van Matty en de relatie met zijn vader – die doet denken aan ‘Road to Perdition’ – komt zodoende ook wat leeg over. Maar dit wordt eigenlijk pas evident in de laatste circa vijf minuten. Tot die tijd is ‘Knockaround Guys’ gewoon een betrekkelijk lichte, maar degelijke maffiafilm.

Bart Rietvink