La quietud (2018)

Recensie La Quietud CinemagazineRegie: Pablo Trapero | 111 minuten | drama, thriller | Acteurs: Martina Gusman, Bérénice Bejo, Graciela Borges, Isidoro Tolcachir, Alejandro Viola, Noemí Sayago, Joaquín Furriel, Marcos Pitrau, María Cristina Piovesan, Carlos Rivkin, Edgar Ramírez

Donder, bliksem en masturberende mooie meiden in de familiesfeer, wat wil je nog meer? Niet veel, beste lezers. Op het familielandgoed La quietud bij Buenos Aires herenigen twee zussen zich met hun moeder omdat pa in coma is geraakt. Moeder is larmoyant en statig, een drama queen die twee haast identiek ogende dochters heeft die haar meer dan tolereren, iets teveel naar onze smaak.

De film ontwikkelt zich in kwieke dialogen rond het thema ‘familiebanden’, es claro no. Van zijiigheid is echter geen sprake, want de comateuze vader beheerst de gemoederen op de achtergrond. Zoals altijd worden emoties echt op de grens van leven en dood, en vallen de maskers af.

‘La quietud’ heeft enkele van die momenten, met gevoel voor detail gebracht. Zoals (spoiler alert) het overlijden van vader met moeder als getuige. De vrouw in kwestie (Graciela Borges) acteert dat perfect uit, alsof ze zelf sterft. Meteen wordt de Terms of Endearment-sfeer van het geheel weer herpakt, met zwoele jazz en zwijgzaam treuren. Het is te gestileerd voor de dood, die kaal en absoluut is.

De dood heeft uiteraard ook overlevenden, en er is teveel gloss, snelle montage en aanzwellende muziek in dit spectrum. Kenmerkend voor de kortetermijnemoties van deze tijd, met Insta-snapshots van verdriet, en tegelijkertijd onnodig. Terwijl moeder op bed ligt te treuren, horen we harde seks op de achtergrond. Dan moet je beelden achterwege laten.

Ondergetekende moest denken aan Adriaan van Dis, die zich in DWDD verbaasde over het delen van privé-leed op de socials. ‘Schrijvers doen dat al eeuwen, maar een boek klap je dicht’, zei de éminence grise van de Nederlandse letteren. In film hebben we niet zo’n figuur, maar Paul Verhoeven zou er in deze film een cynisch schepje bovenop doen, met minder tranen.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 22 augustus 2019
VOD-release: 4 december 2019
DVD-release: 4 december 2019