Margot at the Wedding (2007)

Regie: Noah Baumbach | 91 minuten | drama, komedie | Acteurs: Nicole Kidman, Jennifer Jason Leigh, Jack Black, Zane Pais, Ciarán Hinds, Flora Cross, Halley Feiffer, Seth Barrish, Matthew Arkin, Brian Kelley, Michael Cullen, Enid Graham, Sophie Nyweide, Justin Roth, John Turturro

Het is altijd feest met Margot in de buurt. Ze zegt iedereen gevraagd of ongevraagd de waarheid, zit vol neuroses en angsten en dringt zo nodig familieleden en vrienden allerlei psychische aandoeningen op of anders diagnosticeert ze wel hun kinderen als autist. Met haar al te eerlijke waarheden en volstrekte gebrek aan discretie doet ze zichzelf echter nog meer pijn dan degenen die het slachtoffer zijn van haar niet aflatende stroom bijtende opmerkingen.

Ze kan zich helemaal uitleven als ze na een paar jaar van verwijdering weer contact zoekt met haar zus Pauline door Pauline’s uitnodiging voor haar aanstaande huwelijk te accepteren. Dat de zussen elkaar jarenlang niet hebben gezien, komt doordat Margot daar geen behoefte aan had. Een van de eerste dingen die ze doet is Pauline’s vertrouwen beschamen. Pauline heeft zelfs Malcolm en haar dochter Ingrid (Flora Cross) niet van haar prille zwangerschap verteld en via via krijgt ze vervolgens te horen dat haar zorgvuldig gekoesterde geheim op straat ligt dankzij Margot.

Margot schimpt onophoudelijk op Pauline’s aanstaande man Malcolm die geen betaald werk verricht, maar slechts wat vage bezigheden heeft en ook wat uiterlijk betreft niet aan de goede kant van de scheidslijn staat. Haar zoon Claude staat op het punt een man te worden en om voor hem en zichzelf het losmaakproces wat te vergemakkelijken zegt ze dat hij niet meer zo gracieus is als vroeger en wat ze verder nog kan bedenken aan kwetsende opmerkingen. Ook haar echtgenoot Jim (John Turturro), die ze wil verlaten voor haar vroegere geliefde Dick Koosman (Ciarán Hinds), krijgt de volle laag. Maar zoals gezegd, degene die hierdoor het meeste pijn lijdt, is Margot zelf.

De film is opgebouwd als een fotoalbum of een reeks homevideo’s van een familie en dat is tegelijkertijd de sterke en de zwakke kant ervan. Zwak is dat de scènes teveel op zichzelf staan en geen dwingende verhaallijn volgen. Sterk is dat je net als bij een echt familiealbum veel intieme details te zien krijgt met bijbehorend commentaar waarbij je je nu eens gegeneerd voelt en dan weer ontroerd, maar tegelijkertijd ook weet dat je nooit precies achter de geheimen zult komen waar terloops aan wordt gerefereerd. En eigenlijk wil je ook liever niet dat deze geheimen aan je worden onthuld, dus is het prettig dat dit achterwege blijft. Het veelvuldige gebruik van een handheld camera versterkt bovendien het gevoel dat je naar intieme familiebeelden zit te kijken waarop gasten bij een bruiloft ongewild getrakteerd worden.

‘Margot at the Wedding’ zwalkt nogal en is niet over de hele linie even sterk, maar is niettemin boeiend genoeg door het goede acteerwerk van Nicole Kidman (zelden iemand zo naturel zien masturberen) en Jennifer Jason Leigh. Samen schetsen de dames een mooi beeld van twee zussen die niet met en niet zonder elkaar kunnen leven, elkaar op het bot fileren, maar ook beschermen, koesteren en bewonderen. Ach ja, familie en trouwerijen.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 3

Bioscooprelease: 20 maart 2008