Maya 2: De honingspelen – Maya the Bee: The Honey Games (2018)

Recensie Maya 2: De honingspelen CInemagazineRegie: Noel Cleary, Sergio Delfino, Alexs Stadermann | 85 minuten | animatie, avontuur | Nederlandse stemmencast: Ilse Warringa, Olcay Gulsen

Maya de bij is een enthousiast en competitief bijenmeisje, dat eerst doet en dan denkt. Daardoor raakt ze nogal eens in de problemen. In ‘Maya 2: De honingspelen’ hoort ze dat haar korf, de Bloemenweide, niet uitgenodigd is voor de Honingspelen in Zoemtropolis, maar wel geacht wordt de helft van de toch al magere honingoogst op te offeren voor het keizerrijk. Dat druist in tegen haar rechtvaardigheidsgevoel. Omdat de koningin echter aangeeft dat de keizerin haar zus is, ziet Maya daarin haar kans en besluit ze dat een goed gesprek dit probleem op gaat lossen. Niets blijkt minder waar.

Tegen de wil van de koningin in, reist Maya met haar trouwe, onhandige sidekick Willy naar Zoemtropolis om met de keizerin te spraken. Maar in haar onschuld maakt ze de situatie nog erger. De Bloemenweide mag nu dan toch wel een team voor de Honingspelen aanleveren, maar als ze verliezen, kost hen dat de totale honingoogst. Maya heeft er alle vertrouwen in, zelfs als ze ziet waar het team van de Bloemenweide – vreemd genoeg mag de bijengemeenschap niet zelf bepalen wie er afgevaardigd zijn mee te doen – uit bestaat. Een kakkerlak met smetvrees, een emo vegetarische spin, en een bijtgrage kever en twee mierensoldaten. En natuurlijk Willy en Maya zelf. Dat is nog niet alles: het populaire team van de hoofdstad zelf, Team Tropolis, wordt aangevoerd door het gemene bijenmeisje Violet, die ook nog eens een streepje voor heeft omdat haar vader de spelleider is.

‘Maya 2: De honingspelen’ is net als deel 1 ontstaan uit een Duits-Australische samenwerking. De animatiefilm heeft hoge productiewaarden en ziet er derhalve verzorgd uit. Het voorspelbare verhaal heeft vaart en humor, al gaan de ‘bij’-woordspelingen op een gegeven moment wel opvallen. Het is echter maar de vraag of de jonge doelgroep hierop let. Wat zij zien is een spannend avontuur, met aansprekende karaktertjes. Ondertussen leren ze nog iets over samenwerking, eerlijkheid en vriendschap. Prima tijdsbesteding voor kinderen van 4 tot 8.

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 13 februari 2019
DVD-release: 14 juni 2019