Me Without You (2001)

Regie: Sandra Goldbacher | 107 minuten | drama, komedie | Acteurs: Ella Jones, Anna Popplewell, Cameron Powrie, Trudie Styler, Allan Corduner, Deborah Findlay, Nicky Henson, Anna Friel, Michelle Williams, Oliver Milburn, Hannah Bourne, Russell Mabey, Blake Ritson, Francis Lee, Eve Cooper Rose, Lee Williams, Marianne Denicourt, Kyle MacLachan, Andrew Beck, Ariana Fraval, Annabal Mullion, Adrian Lukis, Steve John Stepherd, Coco Sumner, Natalie Moss

‘Me Without You’ laat een vriendschap zien, en de ontwikkeling daarvan door de jaren heen. Het verhaal start op het moment dat de twee meiden nog klein zijn, maar al wel levenservaring opdoen met hun beide ouders. Marina groeit op met een verslaafde moeder en een vader die er nooit is. Hoewel ze in dit gezin alles mag, ontbreekt de warmte en aandacht. Zij gaat dan ook graag naar Holly en haar familie, waar deze geborgenheid wel te vinden is. Holly groeit daarentegen op in een gezin waarin overbezorgdheid zorgt voor weinig vrijheid en te veel onnodige bescherming. Holly wordt grootgebracht met de boodschap dat ze weinig voorstelt en dat zij het nu eenmaal niet met alles kan treffen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Holly en Marina bij elkaar datgene vinden wat ze nodig hebben. Om de afhankelijke band die ontstaat niet te hoeven vrezen, sluiten de meisjes een verbond. Zij leggen vast dat ze altijd vriendinnen zullen blijven.

In de vriendschap wordt een beeld geportretteerd van een onzekere en stille Holly, maar juist zij is eigenlijk de sterkste persoonlijkheid van de twee. Marina is meer extravert, neemt Holly mee op sleeptouw maar doet dat vooral uit eigenbelang. Holly dient voor haar vooral voor een gevoel van zekerheid. Ze manipuleert en gebruikt Holly wanneer haar dat uit komt. Hoewel Holly afhankelijk is geworden van haar en volgzaam blijft, wordt de vriendschap pas op een laat moment op de proef gesteld. De liefde voor Nat, zorgt er uiteindelijk voor dat ze de vriendschap is een juist perspectief kan plaatsen. Op dat moment besluit ze het verbond te verbreken. Door deze breuk krijgen beide vrouwen weer de kans om zichzelf te worden, en kan de vriendschap opnieuw vorm worden gegeven.

Het thema vriendschap is overtuigend neergezet en bevat veel herkenbare elementen. Het feit dat vriendinnen een soort van ouderrol voor elkaar gaan invullen, en de zekerheid die ze missen bij elkaar zoeken, is erg mooi en geeft ‘Me Without You’ diepte. Ook de ommekeer die ontstaat door de breuk, en dat juist afstand je dichter bij elkaar brengt is levensecht.

‘Me Without You’ is zeer de moeite waard. De personages zijn goed uitgewerkt en er zijn mooie dialogen opgenomen. De film wordt nergens zwaarmoedig of te luchtig en is daarmee prima in balans. Er zitten veel grappige momenten in de film en het dramatische gedeelte wordt op de juiste toon ingezet, en geeft daarmee ook voldoende ruimte om zelf nog eens over de thematiek na te denken.

Sharon Vonk