Melody Z (2007)

Regie: David Verbeek | 20 minuten | korte film | Acteurs: Ding Jiaheng, Sun Xueyan

David Verbeek is een relatief jonge Nederlandse regisseur (26) die al meer dan een jaar in Shanghai woont. Hij studeerde in New York film, fotografie en filosofie. In 2005 is hij afgestudeerd aan de opleiding regie aan de Nederlandse Film- en Televisie Academie in Amsterdam.

De film ‘Melody Z’ schijnt gemaakt te zijn om de cast te testen terwijl er nog werd gewacht op het budget voor de bedoelde speelfilm. ‘Melody Z’ is één van de drie liefdesverhalen uit de (lange) speelfilm van David Verbeek. De drie verhalen en dus ook ‘Melody Z’, spelen zich af in het hedendaagse Shanghai. In deze metropool raken de vele jongeren snel in opwinding, maar ze zijn ook onzeker en door de snelle veranderingen in verwarring.

Li Wei is in de basis een onzeker meisje die sinds enige tijd ‘hip’ is en in een nachtclub werkt. Het blijkt dat ze vroeger minder hot en modieus was, haar ex-vriend herkent haar niet eens op straat. Zelf raakt ze daar volledig van uit het lood geslagen, want hoe kan hij haar niet herkennen? Okee, ze draagt nu hoge hakken en ze heeft een ander kapsel, maar ze is toch nog steeds hetzelfde meisje? Het niet herkennen van haar ex is symbolisch voor haar onzekerheid, dat ze krampachtig verbergt achter een stoer masker. Haar huidige vriend heeft niet eens een naam, we komen niet verder dan dat hij dj is. Hij zoekt wél echt contact met Li Wei maar hij slaagt daar niet in.

Een melancholiek portret van twee jonge geliefden. De cast is vast geslaagd voor de test, ze komen heel overtuigend over. Daarmee schetst Verbeek wellicht een realistisch beeld van een grote stad waarin het moeilijk is (bij) jezelf te blijven.

Miranda van der Hoek