Morning Glory (1993)

Regie: Steven Hilliard Stern | 96 minuten | drama | Acteurs: Christopher Reeve, Deborah Raffin, Lloyd Bochner, Nina Foch, Helen Shaver, J.T. Walsh, Susan Astley, Ian Black, Leslie Carlson, Todd Duckworth, Tom Heaton, Walter Marsh, Stephen E. Miller, Scott Owen, Joel Palmer, Justin Perrier, Christopher Perrier, Dean Regan, Emmett Singer, Malcolm Stewart, Ted Stidder, French Tickner, Ian Tracey

‘Morning Glory’ is een simpele, zoete film gebaseerd op de gelijknamige roman van LaVyrle Spencer. De prent opent met een shot van een treinspoor en later een landweg. Daar zwerft Will Parker (Christopher Reeve) langs, begeleid door inspirerende muziek. Die muziek wordt door de hele film gebruikt om belangrijke momenten te benadrukken, het is een beetje overdreven. Will komt aan bij een café in het stadje Whitney waar hij de advertentie van weduwe Dinsmore (Deborah Raffin) leest: “echtgenoot gezocht, een gezonde man die kan werken”. ‘Gekke’ Elly Dinsmore is een soort kluizenares die hem in huis neemt als hulp op de boerderij Honey Run. Will, Elly, haar twee zoontjes en baby worden een gelukkig gezinnetje op de boerderij, totdat Will wordt beschuldigd van moord.

Het verhaal uit het boek is erg veranderd. Aan opbouw van de karakters wordt alleen gedaan door een paar zinnen van de personen zelf of de omgeving. ‘Morning Glory’ slaat op de bloemen die bij het huis van Elly’s opa groeien, maar dit wordt vluchtig gezegd. Aan achtergrondverhaal schort het dus. Niettemin is het heel makkelijk om om deze karakters te geven. Je ziet hoe erg die twee elkaar eigenlijk nodig hebben. Will haalt Elly uit haar isolement. Elly geeft Will een tweede kans op het leven. Christopher Reeve en Deborah Raffin spelen overtuigend. Vooral in het begin zijn zij sterk, Reeve als teneergeslagen, arme man en Raffin als krachtige, alleenstaande moeder. Voor degenen die Reeve alleen kennen uit de ‘Superman’ films is het verrassend om hem op het platteland te zien werken. Dat is wel even anders dan Clark Kent in pak. Wanneer hij zijn imker uitrusting aan heeft ziet hij er trouwens erg grappig uit. Deborah Raffin speelde in de tv-serie ‘7th Heaven’ (1996-2006). Ze schreef mee aan het script voor ‘Morning Glory’. Een ander bekend gezicht is J.T. Walsh (1943-1998) uit ‘The Negotiator’ (1998) en ‘A Few Good Men’ (1992), hier speelt hij de vreemgaande sheriff Reese Goodloe.

Als kijker leef je moeiteloos mee met Will en Elly die geluk vinden in simpele dingen. Warm water, hout hakken, de was hangen, boeken lezen, honing maken, graan oogsten enzovoort. Beide hebben een naar verleden en in de rechtszaal wordt alles opgerakeld. De ontknoping is buitengewoon simpel. Verwacht geen slimme manoeuvre van een advocaat op het allerlaatste moment, zoals we gewend zijn van andere rechtbankdrama’s. Maar we nemen er genoegen mee zolang meneer en mevrouw Parker maar weer herenigd zijn. Het is geen uitzonderlijke film, maar in al zijn eenvoud toch wel de moeite waard.

Sarita Koendjbiharie