Mr. Right (2005)

Regie: Dree Andrea | 82 minuten | documentaire | Met: Leigh Jackson, Laurie Graff, Anne Balliro, Sajata Epps, Ben Dewar

Genoten van ‘Sex and the City’? En van ‘Bridget Jones’s Diary’? Dan wordt het smullen bij ‘Mr. Right’. In deze vermakelijke documentaire zoeken Laurie, Leigh en Annie, drie alleenstaande, hoogopgeleide dertigplussers naar de prins op het witte paard. Hun jachtterrein is New York. Relatietechnisch bepaald geen pretpark. Zo roept een lotgenote uit: ‘Als woonruimte al bijna onvindbaar is, hoe vind je in New York dan in hemelsnaam een geschikte partner?’

Met de vaart van het leven in deze metropool, filmde Dree Andrea de drie hoofdpersonen en liet zij familie, vrienden en lotgenoten commentaar geven op de escapades van de drie singles. Zelf komt zij op geen enkel moment in beeld. Ook niet als interviewer. Hierdoor lijken de sprekers als vanzelf leeg te lopen. Hun stortvloed van woorden is overweldigend. Bij vlagen waan je je in een kippenhok. Dat is te wijten aan het gebrek aan mannentaal.

Waar de dames en die enkele heer het zoal over hebben? Onder andere over het verschijnsel ‘dating’. Speed dates, blind dates en internet dates. Gretig leggen de pseudo-wetenschappers de ins en outs hiervan uit. Ze geven kledingadviezen en oordelen over sociaal wenselijk gedrag. De unique selling points van de drie hoofdpersonen komen ook aan de orde. Sans gêne breien de dames ellenlange lijsten. Al zijn deze minder lang dan de reeks eisen die zij aan potentieel huwelijksmateriaal stellen. Zo moet Mr. Right op z’n minst sexy, grappig, slim, gevoelig, welvarend en langer dan 1.85 zijn. John F. Kennedy Jr, ‘maar dan levend’, zou welkom zijn. Aldus de moeder van Laurie.

Net zoals Leigh en Anne is Laurie geestig, uitdagend, pittig, dynamisch en zelfbewust – bijna op het enge af. Draait Annie overuren bij Island Records, Southern Belle Laurie keerde de muziekbusiness de rug toe en denkt na over de zin van haar bestaan. Laurie is mislukt als actrice, maar succesvol als schrijfster van ‘You have to Kiss a Lot of Frogs’, een verslaglegging van haar ervaringen in het dating-circuit. Alledrie leiden ze swingende levens. Maar er gaapt een leegte. Door hun eerlijkheid, kwetsbaarheid en spontaniteit zijn ze sympathiek. Hopelijk is Mr. Right in aantocht. En wordt deze leegte gevuld.

Patricia Jacob