Mulligans (2008)

Regie: Chip Hale | 92 minuten | drama | Acteurs: Dan Payne, Thea Gill, Charlie David, Derek Baynham, Grace Vukovic, Amy Matysio, Nhi Do, Anthony Joseph, Calum Worthy, Patrick Baynham, Ann Chaland, Thomas Orr-Loney, Maxine English, Ty Didman, Kimberly Clarke

De film ‘Mulligans’ wordt geschaard onder het homogenre. Toch is dit niet een film die het alleen moet hebben van kijkers behorende tot die doelgroep. De film bevat namelijk veel interessante elementen, die ook andere kijkers zouden kunnen boeien, maar door het etiket dat de film krijgt, zullen zij er misschien van weerhouden worden deze film te gaan kijken. Toch is deze film wel de moeite van het kijken waard.

Ondanks het ontzettend voorspelbare verloop van het verhaal is het zeker wel een interessant thema die ‘Mulligans’ naar voren brengt. Je hoort wel eens van gezinnen die uit elkaar gebroken worden omdat een van de ouders er op latere leeftijd achter komt dat hij of zij homoseksueel is. Dat het een behoorlijk effect heeft op het gezin, en met name de kinderen, is duidelijk. Dat hier niet vaker films over worden gemaakt, is verbazend.

Vanaf het moment dat Chase binnenkomt bij de ouders en zusje van zijn beste vriend Tyler, is het duidelijk wat er staat te gebeuren. De blikken van verstandhouding die Chase en Nathan, de vader van Tyler uitwisselen, zeggen genoeg. Het wachten is alleen op het moment dat het gaat gebeuren. Dat er enorme spanningen ontstaan binnen het gezin als Chase en Nathan iets krijgen, is niet verrassend. De nadruk van het verhaal ligt vooral op de vriendschap tussen Chase en Tyler die hierdoor onder enorme druk komt te staan. Ondanks dat, blijven de twee toch van elkaar houden, wat ze onder codewoord tegen elkaar zeggen om toch een beetje mannelijk over te komen.

De film zou een breder publiek kunnen trekken als de nadruk iets meer zou liggen op de gevolgen voor het gezin, en met name voor de achtjarige Birdy, die er zelf nog allemaal niet zoveel van snapt. De film is eigenlijk te vroeg afgelopen, omdat de echte problemen nog moeten gaan beginnen. Ook Stacey, de vrouw van Nathan, pakt het allemaal net iets te gemakkelijk op.

De acteurs in ‘Mulligans’ doen aardig hun best en zij slagen er ook zeker in, hun rol goed neer te zetten. Ze krijgen alleen niet de kans van de regisseur om echt dieper in hun rol te duiken. Het blijft allemaal iets te voorzichtig en oppervlakkig. Toch raakt deze film je wel, omdat het verhaal in deze tijd steeds actueler wordt. En actuele en herkenbare verhalen doen het altijd goed in films.

Eveliene Sanders