Murder at the Presidio (2005)

Regie: John Fasano | 84 minuten | misdaad | Acteurs: Lou Diamond Phillips, Victoria Pratt, Martin Cummins, Eugene Clark, Kimberly Hawthorne, Leslie Easterbrook, Daniel Roebuck, Jason Priestley, Alejandro Abellan, Luciana Carro, Vincent Gale, Ona Grauer, G. Michael Gray, Julie Michelle Johnson

‘The Presidio’, het decor voor deze film, is een legerbasis in San Francisco die in 1994 werd gesloten. Het was één van de oudste en meest prestigieuze militaire kampen van het land. Al eerder werd er een film gemaakt die zich afspeelde op deze basis, namelijk de thriller ‘The Presidio’ uit 1988, met Sean Connery en Meg Ryan in de hoofdrollen. Maar waar ‘The Presidio’ volledig fictief was, berust ‘Murder at the Presidio’ op een waargebeurd verhaal.

Het begint allemaal tamelijk grimmig, met de ontdekking van het lijk van Frances Atkins, de vrouw van sergeant Barry Atkins. De misdaad wordt door de militaire politie bestempeld als een uit de hand gelopen inbraak. Maar natuurlijk is niets wat het lijkt en James Chandler, een medewerker van Interne Zaken, bijt zich ongevraagd vast in de zaak. Vanaf dat moment hinkt de film op twee gedachten: een moordmysterie wordt gecombineerd met een liefdesverhaal. Chandler valt namelijk al snel voor de charmes van de doortastende korporaal Tara Jeffries (Victoria Pratt). Op een vrij klungelige manier worden zo twee verhaallijnen met elkaar verweven. Blijkbaar vond de scriptschrijver dit nodig om de diepere motivatie van Chandler duidelijk te maken: Chandler wil een fout die hij in het verleden maakte rechtzetten door deze moordzaak op te lossen. En dat hij het moeilijk heeft met zijn gevoelens voor Tara Jeffries heeft ook weer met diezelfde gebeurtenis uit het verleden te maken. Maar als die traumatische gebeurtenis uiteindelijk wordt onthuld, geeft deze niet afdoende verklaring voor wat Chandler drijft. Hier gaat het verhaal dus de mist in.

De personages in deze film komen niet erg uit de verf, ze zijn daarvoor te ééndimensionaal en oppervlakkig. De leukste rol is weggelegd voor Lou Diamond Philips als James Chandler. Philips is vooral bekend geworden door de rol van de tragisch om het leven gekomen zanger Ritchie Valens in de film ‘La Bamba’ (1987). Hij hoeft weinig moeite te doen om Chandler neer te zetten als een charmante, door de wol geverfde agent. Hij heeft ook overduidelijk plezier in zijn rol. Victoria Pratt neemt als Tara Jeffries de rol van ‘femme fatale’ op zich, en doet dit weinig subtiel. Martin Cummins is als Barry Atkins een nietsontziende, gewetenloze militair. Ook komt Jason Priestley, vooral bekend uit de TV-serie ‘Beverly Hills 90210’, even in beeld. Hij speelt de broer van het slachtoffer, die tijdens haar uitvaart doorslaat. Vrijwel alle rollen worden opvallend clichématig neergezet, en de drijfveren en motivaties van personages blijven onduidelijk.

‘Murder at The Presidio’ is een standaardthriller met een groot gebrek aan diepgang. Niet slecht gemaakt, maar als geheel net iets onder de middelmaat. Dat deze film gebaseerd is op een waargebeurd verhaal maakt het er in dit geval niet veel interessanter op. En hoe het verhaal gaat eindigen ziet de kijker al van mijlenver aankomen. Leuk om te kijken op een regenachtige zondagmiddag, als je zin hebt om je verstand even op nul te zetten.

Saskia Blokker