Murder Is Easy – Marple: Murder Is Easy (2008)

Regie: Hettie Macdonald | 92 minuten | misdaad | Acteurs: Julia McKenzie, Steve Pemberton, Shirley Henderson, Benedict Cumberbatch, Sylvia Syms, Lyndsey Marshal, James Lance, Tim Brooke-Taylor, Camilla Arfwedson, Hugo Speer, Anna Chancellor, David Haig, Margo Stilley, Jemma Redgrave, Russell Tovey

In de trein op weg naar Londen wordt Miss Marple aangesproken door een zekere Lavinia Pinkerton (Sylvia Syms), een oudere vrouw die een nogal verward verhaal ophangt. Volgens haar zijn er twee mensen in haar dorp vermoord en zullen er vrijwel zeker meer volgen. Daarom is ze op weg naar Scotland Yard om hier verslag van te doen en zo te voorkomen dat de mensen van wie zij denkt dat ze aan de beurt zijn om vermoord te worden, ook daadwerkelijk zullen sterven. Later leest Miss Marple in de krant dat Lavinia kort na hun ontmoeting in de ondergrondse een dodelijke val van de roltrap heeft gemaakt. Miss Marple besluit daarop om naar Wychwood af te reizen om poolshoogte te gaan nemen.

In Wychwood poseert Miss Marple bij de begrafenis als een kennis van Lavinia. Ze ontmoet verschillende mensen die allemaal hun eigenaardigheden hebben en de onderlinge spanningen zijn duidelijk voelbaar. Wanneer ze ‘per ongeluk’ de trein niet meer kan halen om naar huis te gaan, wordt ze door de sympathieke Luke Fitzwilliam onder de hoede genomen die zich al eerder over Miss Marple had ontfermd. Als voormalig politieofficier had hij vanaf het begin al haar smoesje doorzien dat ze een kennis van Lavina zou zijn. Samen beginnen ze vervolgens een enerverende speurtocht naar de moordenaar waarbij ze niet kunnen voorkomen dat er nog meer slachtoffers vallen.

Het moet gezegd dat Julia McKenzie een nogal povere Miss Marple is. Ze straalt totaal geen autoriteit uit, maar nog veel erger is, dat ze niet op die kenmerkende, bijtende schranderheid noch ongekende wereldwijsheid betrapt kan worden die toch de onmisbare ingrediënten vormen om het boeiende personage recht te doen dat Miss Marple nu eenmaal is. Gelukkig voor haar en de kijker wordt ze omringd door een keur van acteurs die minimaal degelijk werk afleveren, zodat haar geringe acteerprestatie mild kan worden weggewoven. Vooral Benedict Cumberbatch weet veel van haar zwakte te verhullen door zijn sterke optreden als haar collega speurder.

Afgezien van dit zwakke punt zijn de gebeurtenissen, verwikkelingen en vele vraagtekens op zich boeiend genoeg waarbij ook nu weer opvalt hoe ijzersterk het gegeven is van een klein dorp waarin onderhuids allerlei wraak- en lustgevoelens gisten. Men zit op elkaars lip, maar is gedwongen met elkaar samen te leven. Dat brengt zoveel spanning met zich mee dat moord opeens een goede remedie lijkt te zijn voor meerdere kwalen. Het idyllische landschap en de mooie interieurs en kleding doen de rest om dit typisch Engelse misdaadverhaal tot een fijne kijkervaring te maken.

Diana Tjin-A Cheong