My Boy Jack (2007)

Regie: Brian Kirk | 93 minuten | drama, oorlog, biografie | Acteurs: David Haig, Daniel Radcliffe, Kim Cattrall, Carey Mulligan, Julian Wadham, Martin McCann, Richard Dormer, Rúaidhrí Conroy, Laurence Kinlan, Ciaran Nolan, Nick Dunning, Michael McElhatton, Peter Gowen, Brian de Salvo, Simon Coury, Michael Grennell, Lucy Miller, Bill Milner, Sean O’Neill, Peter Hanly, Bosco Hogan, Rory Rae, Adam Goodwin, John-Paul Macleod, Peter O’Meara, Robbie Kay, Billy Gibson, Hannah McCabe, Fred Ridgeway, Mark Huberman, David Heap, Chris McHallem, Jason Maza, James Holmes

Hoewel het leven van Rudyard Kipling veel interessante passages kent, heeft de Engelse acteur David Haig ervoor gekozen een specifieke periode uit zijn leven te gebruiken als uitgangspunt voor het schrijven van het scenario voor ‘My Boy Jack’. De schrijver van onder andere ‘The Jungle Book’, die van 1865 tot 1936 leefde, had een veelbewogen bestaan, maar zijn persoonlijke betrokkenheid en dramatische gebeurtenissen in de Eerste Wereldoorlog bieden voldoende bodem voor een verfilming. Het verhaal dat ten grondslag ligt aan de film ‘My Boy Jack’, geregisseerd door Brian Kirk, diende eerder als toneelstuk, waarbij David Haig eveneens de rol op zich nam van de Britse schrijver Rudyard Kipling. En het is een prima keuze geweest. Het verhaal is vrij rechtlijnig en eenvoudig, maar er is sprake van meer dan voldoende emotionele ontwikkelingen, zodat de plot blijft boeien.

De hele film draait om het gezin Kipling aan de vooravond van de Britse inmenging in de Eerste Wereldoorlog. Op deze vier personages na, wordt er nauwelijks aandacht geschonken aan bijfiguren. Hoewel Daniel Radcliffe ongetwijfeld de grootste publiekstrekker is, is de ster van de film David Haig. Hij is in staat een hele schakering aan menselijke emoties te tonen, van trots en arrogantie, tot intens verdriet, psychische pijn en spijt. Hij weet de kijker helemaal in het verhaal mee te sleuren en hij speelt zijn medespeelster Kim Cattrall volledig van het scherm. Cattrall, die voornamelijk bekend is van haar rol in de populaire tv-serie ‘Sex and the City”, neemt de rol van Jacks moeder en Rudyards vrouw Caroline op zich. De Amerikaanse actrice weet zich tussen het overige acteergeweld goed staande te houden, maar de actrice die in ‘My Boy Jack’ een echte pluim verdient is Carey Mulligan die Jacks zusje Elsie speelt. Zij ontroert oprecht in haar vertolking. De vraag die bij fans van de acteur die wereldberoemd werd door zijn hoofdrol in de ‘Harry Potter’reeks, is natuurlijk of Radcliffe erin slaagt het publiek zijn alter ego te laten vergeten. Het antwoord is een volmondig ja, de jonge Brit is prima in staat om het tovenaarsleerling imago van zich af te schudden. Het lijkt er op dat hij zich helemaal heeft vastgebeten in zijn rol van Jack Kipling en na enkele minuten is iedereen vergeten waar ze de acteur eigenlijk van kennen.

Afgezien van de fantastische cast heeft ‘My Boy Jack nog meer te bieden. Het verhaal is bijzonder meeslepend en meer dan eens hartverscheurend. Omdat Jacks vastberadenheid om in het Britse leger te dienen diepere gronden heeft, krijgt het verloop van de geschiedenis een nog tragischere uitwerking. De pijn en het leed van de familie is uitermate goed weergegeve, evenals de verschrikkingen van de loopgravenoorlog. Hoewel ‘My Boy Jack’ op waargebeurde feiten gebaseerd is, is het uiteraard voor het witte doek gedramatiseerd, maar het scenario vliegt nergens uit de bocht. Het blijft een realistische geschiedenis, waarvan je direct aanneemt dat er talloze zijn geweest. ‘My Boy Jack’ is een absolute aanrader voor filmliefhebbers die houden van een sterk geacteerd drama en geïnteresseerden in geschiedenis. Fans van Daniel Radcliffe zullen ook verheugd zijn te vernemen dat er bij hem meer dan voldoende talent aanwezig is om na de ‘Harry Potter’ serie ook nog solide films af te leveren.

Monica Meijer

Waardering: 4