Nicholas Nickleby (1977)

Regie: Christopher Barry | 300 minuten | drama | Acteurs: Nigel Havers, Peter Bourke, Kate Nicholls, Derek Godfrey, Robert James, Derek Francis, Anne Ridler, Isabelle Amyes, Anthony Ainley, Hetty Baynes, Peter Beton, Patricia Brake, Michael Brennan, Osmund Bullock, Ray Burdis, Edward Burnham, Joolia Cappleman, Paul Curran, John Dunbar, Tom Durham, David Dyke, Dennis Edwards, Frank Ellis, Paul Ellison, Sheridan Fitzgerald, John Forbes-Robertson, Peter Forbes-Robertson, Gretchen Franklin, Denis Gilmore, David Griffin, James Hall, Ann Hasson, John Hewer, Nigel Hughes, Freddie Jones, Roger Leach, Jayne Lester, Pauline Letts, Alec Linstead, Preston Lockwood, Gloria Maley, Pia Martinus, Hilary Mason, Raymond Mason, Andrew McCulloch, Pauline Moran, Maureen Morris, Roger Ostime, John Owens, Ron Pember, Paul Pender, Luciano Pigozzi, Roger Pope, Mary Quinn, Malcolm Reid, Mark Rogers, Patricia Routledge, Patsy Smart, Liz Smith, David Whitworth, Raymond Young

Charles Dickens (1812-1870) was een van de belangrijkste Engelse schrijvers van het Victoriaanse tijdperk. Een van de eerste romans van de grote schrijver is ‘Nicholas Nickleby’. Er zijn een aantal verfilmingen van het verhaal waaronder ook een met Charlie Hunnam en Anne Hathaway uit 2002. Deze miniserie stamt alweer uit 1977 met in de hoofdrol Nigel Havers en een vrij onbekende cast. Charles Dickens kwam zelf uit een arm gezin, zijn boeken behandelen vaak de verschillen tussen rijk en arm. Zo ook het verhaal van Nicholas Nickleby, een eerlijke, moedige jongeman die zijn leven en dat van zijn familie probeert te verbeteren na de dood van zijn vader. Het is een soort van avontuur langs verschillende mensen en plaatsen. Zijn rijke, hardvochtige oom maakt het Nicholas ondertussen niet echt makkelijk.

In deze vijf uur durende film van de BBC komen er veel figuren voorbij, er wordt geschreeuwd, gehuild en gelachen. Aangeraden wordt om de zesdelige serie niet in één zit te kijken, dit is gewoonweg te lang. Helaas is het verhaal niet deelbaar in zes mooie stukken. Soms eindigt een deel wel met een interessante ontwikkeling, maar niet altijd. Het is te zien dat de serie al wat ouder is. Vooral de scènes buitenshuis zien er niet zo professioneel uit. Maar dit is niet echt storend voor het volgen van het verhaal. Het gaat immers over vroegere tijden. Er wordt redelijk geacteerd. Smike gespeeld door Peter Bourke is een overtuigende arme drommel. Maar vaak is zijn vertolking zo zielig dat het komisch wordt. De serie wordt zo meer een klucht dan een drama.

Er zit helaas geen goede spanningsopbouw in. De nieuwsgierigheid van de kijker naar de afkomst van Smike en het lot van Nicholas wordt niet beloond tegen het einde. De langverwachte afwikkeling van het verhaal is kort en snel. Verwacht dus geen spectaculaire ontknoping. Groteske karakters zoals Mr. Mantalini irriteren bovendien erg snel. Er zijn ook wel sympathieke personen zoals Nicholas en Kate Nickleby (Kate Nicholls) of geestige figuren zoals de gebroeders Cheeryble. Maar met al deze karakters en maar een beetje spanning, verveelt de serie al snel. Nigel Havers is een aimabele Nicholas. Je ziet hem graag slagen. Gezien alle onrecht (vooral tegenover Smike) wil je dat de slechteriken gepakt worden, maar dat gebeurt onvoldoende. Binnen bepaalde kaders van het verhaal had dit zeker beter uitgewerkt kunnen worden. Het verhaal dat aan de basis van de film ligt is goed. Maar qua vermaak schiet deze verfilming dus echt tekort. Maar misschien dat sommige kijkers deze serie wel kunnen waarderen tijdens een lange vakantie wanneer ze niks om handen hebben.

Sarita Koendjbiharie