Night at the Museum (2006)

Regie: Shawn Levy | 108 minuten | actie, komedie, avontuur | Acteurs: Ben Stiller, Robin Williams, Dick van Dyke, Mickey Rooney, Kim Raver, Carla Gugino, Bill Cobbs, Jake Cherry, Ricky Gervais, Patrick Gallagher, Rami Malek, Pierfrancesco Favino, Charles Q. Murphy, Steve Coogan, Mizuo Peck, Kerry van der Griend, Dan Rizzuto, Matthew Harrison, Jodi Racicot, Paul Rudd, Anne Meara, Martin Christopher, Martin Sims

Dat een museum niet saai hoeft te zijn, bewijst ‘Night at the Museum’. Waar gewoonlijk in ieder museum alles levenloos stilstaat, komt in het Nationaal Historisch Museum in New York alles ’s nachts tot leven. In het museum zijn veel zalen met verschillende thema’s als Afrika, Egypte en het stenen tijdperk. Iedere nacht loopt het skelet van de T-Rex rond, voeren de miniatuurversies van cowboys en Romeinse soldaten oorlog, proberen de holbewoners vuur te creëren en lopen de Afrikaanse dieren waaronder een aapje genaamd Dexter vrij rond. Een niet alledaags gezicht.

Regisseur Shawn Levy heeft met ‘Night at the Museum’ een fantasievolle komedie gemaakt waarin dankbaar gebruik wordt gemaakt van special effects. Alle loslopende dieren en het standbeeld van Paaseiland zijn goed weergegeven. De holbewoners, Romeinse soldaten, cowboys en de bende van Atilla de Hun worden allemaal gespeeld door echte acteurs.

In de hoofdrol zien we Ben Stiller als de onhandige en werkloze Larry Daley. Larry is gescheiden en heeft een zoontje genaamd Nick. Als Larry niet snel een baan vindt, zal hij moeten verhuizen. Hierdoor loopt hij het risico dat hij zijn zoon niet zo vaak meer kan zien. Het enige baantje dat Larry nog kan krijgen, is die van nachtwaker in het Nationaal Historisch Museum, een betrekking die al door velen is afgewezen. De drie oude bewakers zijn maar wat blij wanneer Larry zich bij hun meldt. Nu kunnen zij eindelijk met pensioen gaan. Voordat ze weg gaan, krijgt Larry nog één advies: “Don’t let anything in or out”. Tijdens zijn eerste nachtdienst wordt al snel duidelijk wat de bewaker daarmee bedoelt.

‘Night at the Museum’ is een leuke komedie, waarin Ben Stiller een rol speelt die precies bij hem past. Alhoewel hij af en toe behoorlijk druk kan zijn, heeft hij genoeg komische momenten. In de zaal van Afrikaanse dieren zit het aapje genaamd Dexter. Dexter is ’s nachts een handvol voor Larry. Het aapje probeert namelijk continu zijn sleutels af te pakken. Dit zorgt voor een aantal grappige situaties.

Larry komt voor aardig wat problemen te staan. Met zijn nieuwe werk probeert hij meer respect te krijgen van zijn zoontje Nick. Maar dat is niet alles waar Larry zich zorgen om moet maken. Door alle loslopende beelden, dieren en historische figuren is het museum een chaos. Wanneer een Egyptisch tablet gestolen wordt, moet Larry die terug zien te krijgen voor zonsopgang. Als hem dat niet lukt dan komt niets meer tot leven in het museum. Larry krijgt tijdens zijn nachtelijke avonturen hulp van het wassen beeld van ex-president Teddy Roosenvelt en de miniatuurfiguren Jebediah (Owen Wilson) en generaal van een Romeins leger (Steve Coogan).

Ondanks de positieve punten valt er wel wat op te merken over deze film. Het verhaal komt wat traag op gang en wordt naar het einde wat toe chaotisch. Dit komt met name door de vele personages die naar voren komen om Larry te helpen. Ook de humor is af en toe behoorlijk flauw. Maar dit zal verder de pret niet drukken bij deze avonturenkomedie. Met ‘Night at the Museum’ zit je goed voor ruim anderhalf uur kijkplezier.

Marvin Heineman

Waardering: 3

Bioscooprelease: 15 februari 2007