Nightmare Detective – Akumu tantei (2006)

Regie: Shinya Tsukamoto | 106 minuten | horror, thriller, fantasie | Acteurs: Ryûhei Matsuda, Hitomi , Masanobu Ando, Ren Ohsugi, Yoshio Harada, Shinya Tsukamoto

Japan heeft haar naam hoog te houden als het gaat om horrorfilms. Ring’ oftewel ‘Ringu’ uit 1998 is daar misschien wel het bekendste voorbeeld van. In 2002 volgde de wereldwijde hit ‘The Ring’ als remake op deze Japanse klassieker. ‘Nightmare Detective’ uit 2006 is één van de vele films van acteur, schrijver en regisseur Shinya Tsukamoto en is ook zeker de moeite waard van het kijken. Maar wat heeft een Japanse horrorfilm als ‘Nightmare Detective’ wat een westerse horrorfilm niet heeft? Wellicht geloofwaardigheid. De oosterse cultuur is al eeuwen lang verweven met spiritualiteit. De horrorfilms vinden vaak hun basis in oude volksverhalen en legendes. En daardoor ademt ook een film als ‘Nightmare Detective’ een vorm vanzelfsprekendheid en alwetendheid die tot de verbeelding spreekt. Het zet voor even je scepsis opzij.

‘Nightmare Detective’ speelt zich af in het hier en nu van een grote Japanse stad. Tsukamoto integreert de anonimiteit en uitzichtloosheid van deze metropool als ingrediënten voor een duistere en minimalistische voorstelling met veel grauwe tinten. Geheel in de deze lijn koos Tsukamoto voor zelfmoord als terugkerend thema in het scenario. Wederom een typisch Japans issue vanwege het hoge zelfdodingspercentage dat het land kent.

Steeds vaker gebeurt dit in collectief verband. ‘Nightmare Detective’ speelt gretig op dit feit in. En zoals het ’t J-horror genre betaamd kent daarmee ook ‘Nightmare Detective’ een hoog psychologisch gehalte. Ook al speelt Tsukamoto zelf een rol in deze film, het is vooral de jonge Hitomi die met haar hoofdrol in het oog springt. Al was het alleen maar om haar schone verschijning in de rol van de nieuwsgierige rechercheur.

Maar het acteertalent mag er ook zeker zijn. Hitomi draagt met haar alleszeggende mimiek bij aan de vele ijzingwekkende scènes. Tsukamoto registreert dit op zijn beurt met krachtige close-ups. Natuurlijk. ‘Nightmare Detective’ bevat veel bloed en (subtiele) special effects. Maar los van deze typische horrorkarakteristieken is de film ook nog eens een aangename detective. Een schimmige stad, een vreemde cultuur en vage karakters zorgen voor een sfeer waarin dit filmscenario uitstekend tot zijn recht komt.

Tjeerd Kooistra