Now or Never (1921)

Regie: Hal Roach, Fred C. Newmeyer | 36 minuten | komedie, korte film | Acteurs: Harold Lloyd, Mildred Davis, Anna Mae Bilson, William Gillespie

De ouders van een klein meisje hebben het beiden erg druk: haar vader is alleen maar bezig met veel geld verdienen en haar moeder houdt zich voornamelijk bezig met society evenementen organiseren en ze aflopen. Het eenzame meisje wordt gelukkig liefdevol opgevangen door kindermeisje Mary (Mildred Davis) aan wie ze erg is verknocht.

Voor het slapengaan vertelt Mary het meisje het verhaal over hoe ze haar jeugdliefde heeft ontmoet en met wie ze heeft afgesproken elkaar over enkele dagen zoveel jaar na dato opnieuw te ontmoeten. Het meisje vraagt of ze alsjeblieft mee mag gaan naar dat rendez-vous. Haar drukbezette ouders zullen haar toch niet missen voor die paar dagen. Mary stemt toe en neemt haar mee, maar de vader van het meisje blijkt met dezelfde trein te reizen en Mary draagt noodgedwongen de zorg over het kind over aan haar jeugdliefde die ook toevallig met dezelfde trein reist.

Het grappigste deel van de film is als Harold Lloyd met zijn auto op weg is naar de geplande ontmoeting. Als een tornado raast hij door dorpen en steden waarbij hij een spoor van vernielingen trekt. Als iemand het volgende dorp per telefoon wil waarschuwen voor deze vliegende automobilist loopt de gewaarschuwde naar buiten om polshoogte te nemen. De daar aanwezige puinhoop laat zien dat het al te laat is. En al die tijd is het gezicht van Harold Lloyd nog niet te zien geweest, wat het beeld versterkt van een onzichtbaar, maar verwoestend fenomeen.

De stunts in de trein en de manier waarop deze in beeld zijn gebracht, zijn adembenemend. Het is ongelooflijk knap hoe de hoge snelheid van de trein zonder moderne hulpmiddelen wordt verbeeld door het vertrokken gezicht van Harold Lloyd, alsof hij in een raket gelanceerd wordt en verpletterd wordt onder de druk van g-krachten. Ook de andere trucs zijn ongelooflijk fascinerend om naar te kijken. En het lachen om zijn atletische vermogen en fysieke tovenarij krijg je er gratis bij.

Diana Tjin-A Cheong