Out in the Dark (2012)

Regie: Michael Mayer | 96 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Nicholas Jacob, Michael Aloni, Jamil Khoury, Alon Pdut, Loai Nofi, Khawlah Hag-Debsy, Maysa Daw, Shimon Mimran, Moris Cohen, Tal Elimelech, Majd Bitar, Alon Oleartchik, Chelli Goldenberg, Huda Al Imam, Tony Haddad, Michael Teplitzky, Rami Kashy

‘De liefde vindt een weg’ is de inscriptie op het horloge dat de homoseksuele Roy in ‘Out in the Dark’ cadeau doet aan zijn vriend Nimr. Een mooie gedachte, maar de praktijk is weerbarstig. Zelfs als twee mensen voor elkaar gemaakt lijken kan de harde werkelijkheid roet in het eten gooien.

Roy (Michael Aloni) is een rijke Joodse advocaat uit Tel Aviv, Nimr (Nicholas Jacob) een Palestijnse psychologiestudent uit Ramallah. De twee komen elkaar tegen tijdens een avondje stappen, vallen ondanks hun verschillende achtergronden als een blok voor elkaar en dromen van een mooie toekomst samen. Helaas dienen de eerste problemen zich al snel aan. Roy is officieel uit de kast, maar zijn familie wil liever niet met zijn homoseksualiteit geconfronteerd worden. Ze staan al helemaal niet te trappelen om zijn nieuwe Palestijnse vriend in de armen te sluiten. Je weet tenslotte maar nooit bij welke zaakjes zo iemand betrokken is.

Nimr peinst er niet over om het thuisfront te vertellen dat hij homo is. Hij zou daarmee schande over zijn familie afroepen en dan kan het gebeuren dat je van de kast in een kist belandt. In zijn gemeenschap ligt hij sowieso al niet goed omdat hij aan een Joodse universiteit studeert. Door die studie trekt de jonge Palestijn de aandacht van de Israëlische Veiligheidsdienst. Ze trekken zijn reisvergunning in en dreigen zijn familie te informeren over zijn geaardheid, tenzij hij als informant gaat werken. Dat ziet Nimr niet zitten, want hoewel hij zelf wars is van fanatisme zijn er genoeg naasten die wat te verbergen hebben. De gevolgen van de weigering zijn groot. Langzaam maar zeker ziet Nimr zijn kansen om samen met Roy een bestaan op te bouwen in rook opgaan.

‘Out in the Dark’ geeft een boeiend inkijkje in de problemen die het Joods/Palestijnse conflict veroorzaakt in de levens van gewone mensen, maar gaat niet te diep in op de achtergronden en is ook niet bedoeld als politieke statement. De film is in de eerste plaats een liefdesgeschiedenis; het verhaal van twee sympathieke jonge mensen die vastberaden zijn om zich niet door externe omstandigheden te laten regeren, maar er toch steeds meer door geraakt worden. Roy en Nimr hebben er zelf geen problemen mee dat ze uit verschillende kampen komen, maar hun omgeving heeft dat des te meer. En hoewel de liefde uiteindelijk – op haar manier – wel overwint, is de uitkomst niet wat beide partijen ervan gehoopt hadden.

Met ‘Out in the Dark’ geeft debuterend regisseur Michael Mayer een mooi visitekaartje af. Origineel is dit Romeo-en-Julia-verhaal niet, maar het wordt met gevoel en zonder opsmuk verteld en komt door de bijzondere setting toch fris over. Daarbij maken de vertolkingen van Aloni en Jacob het makkelijk om met Roy en Nimr mee te leven. Het stel straalt zoveel warmte uit dat je bijna zou vergeten tegen welke achtergrond hun romance zich afspeelt. Roy en Nimr doen dat zelf ook, tot ze hardhandig wakker worden geschud. Dat doet pijn, ook voor de kijker. Je zou deze twee zo graag een mooi leven gunnen.

Paula Koopmans

‘Out in the Dark’ verschijnt dinsdag 7 mei 2013 op DVD.