Passion (2012)

Regie: Brian De Palma | 100 minuten | drama, thriller | Acteurs: Rachel McAdams, Noomi Rapace, Paul Anderson, Karoline Herfurth, Rainer Bock, Leila Rozario, Frank Witter, Alexander Yassin, Ian T. Dickinson, Gernot Alwin Kunert

Afpersing, bedreiging, publieke vernederingen en seksuele intriges zijn alledaags op de kantoorvloer toch? In ‘Passion’, de nieuwe erotisch getinte thriller van Brian De Palma, in ieder geval wel. Brian De Palma is bij het grote publiek voornamelijk bekend als regisseur van klassiekers zoals ‘Scarface’ (1983) en ‘The Untouchables’ (1987). Helaas is hij de klap van de flop ‘Mission to Mars’ (2000) nooit echt te boven gekomen en zijn de films die hij daarna regisseerde ook niet van het kaliber dat hij tijdens zijn hoogtijdagen afleverde. Misschien zal zijn nieuwe film ‘Passion’ (een remake van het Franstalige ‘Crime d’amour’ (2010)) het tij doen keren.

De enigszins verlegen maar zeer getalenteerde Isabelle (Noomi Rapace) is werkzaam bij de Berlijnse vestiging van een internationaal gerenommeerd reclamebureau. De charmante, manipulatieve Christine (Rachel McAdams) zwaait hier de scepter en lijkt op goede voet te leven met haar protégé Isabelle. Hier komt snel verandering in wanneer Christine besluit om een briljant campagne-idee van Isabelle zichzelf toe te eigenen om zo hoger op de carrièreladder te komen. Vanaf dit moment is de relatie tussen de twee zwaar bekoeld, zeker wanneer ook nog aan het licht komt dat Isabelle het bed heeft gedeeld met een van de (meerdere) minnaars van Christine. Hierop zet Christine alles op alles om de touwtjes in handen te houden en Isabelle het leven zuur te maken, met uiteindelijk een moord tot gevolg…

‘Crime d’amour’ (2010) was een goed ontvangen thriller die niet per se een remake vereiste. Desondanks werd ervoor gekozen om een Engelstalige remake te maken met de nodige scriptaanpassingen van het originele verhaal, mede van de hand van De Palma. Helaas is dit niet de meesterzet gebleken die waarschijnlijk op voorhand werd verwacht. Het verhaal kent een goede opbouw gedurende de eerste helft maar mede door meerdere ergerlijke verhaalelementen (bijvoorbeeld een erg gedateerde telefoon met hedendaagse functies) wordt de aandacht van de kijker verlegd van nieuwsgierigheid naar verontwaardiging.

Een andere misser is de soundtrack. De composities van Pino Donaggio vertonen veel gelijkenissen met de muziek van de gemiddelde waargebeurde woensdagavondfilm: monotoon en afgezaagd. De keuze van een locatie als Berlijn wordt nooit echt benut. Afgezien van de Duitssprekende figuranten en enkele bijrollen die worden vertolkt door Duitse acteurs waan je je nooit echt in Berlijn. Ook het beloofde erotische tintje, dat zo prominent aanwezig is in de promotie van de film, wordt maar lichtelijk waargemaakt. De korte erotische scènes zijn op één hand te tellen.

Echter is in de cinematografie van de film wel goed merkbaar dat je met een doorgewinterde regisseur te maken hebt. Deze is op weinig fouten te betrappen en komt tot een climax tijdens een belangrijke split screen scene. Ook de vertolking van Rachel McAdams als de manipulatieve Christine die niets schuwt om haar zin te krijgen is van toegevoegde waarde in deze film. Ondanks erg zwakke dialogen weet zij goed de “bitch” van het verhaal neer te zetten.

Met ‘Passion’ weet Brian De Palma na een afwezigheid van vijf jaar wederom niet te overtuigen en het is nog zeer zeker de vraag of er nog wel meesterwerken aan zitten te komen. De fervente De Palma-fan zal deze poging nog kunnen waarderen, maar het overige publiek doet er beter aan om het origineel op te zetten.

Scott van der Winden

Waardering: 2

Bioscooprelease: 25 april 2013
DVD-release: 27 augustus 2013