Pieces of April (2003)

Regie: Peter Hedges | 80 minuten | drama, komedie | Acteurs: Katie Holmes, Patricia Clarkson, Derek Luke, Alison Pill, Oliver Platt, Sean Hayes, John Gallagher Jr., Alice Drummond, Lillias White, Isiah Whitlock Jr., Armando Riesco, Sisqó

Debuterend regisseur Hedges lijkt gekozen te hebben voor het maken van een kleine film, die vooral zou draaien rond de innemendheid van de personages. Met deze film kruipt hij voor het eerste achter de camera. Eerder adapteerde hij ‘What’s Eating Gilbert Grape?’ en ‘About a Boy’ tot een filmscenario. ‘Pieces of April’ mag beschouwd worden als het kindje van Hedges, aangezien het scenario hiervan geheel van eigen hand is. Hedges heeft alles los in de hand gefilmd met digitale camera’s en met een zuivere focus op zijn karakters. Het doet een beetje denken aan de dogmastijl van Thomas Vinterberg in ‘Festen’, maar dan stabieler in beeld gebracht en iets minder ten top gedreven. De film is in niet meer dan zestien dagen opgenomen.

Via twee verhaallijnen laat Hedges zien hoe de de onderlinge relaties liggen binnen de familie Burns en die zijn niet erg goed. Patricia Clarkson schittert in ‘Pieces of April’ als de cynische moeder Joy, een onuitstaanbaar mens die een behoorlijke dosis (zwarte) humor bezit en ondanks alles toch nog gevoelig kan zijn. Het is erg knap hoe Clarkson deze rol weet neer te zetten en uiteindelijk de harten van het bioscooppubliek voor zich kan winnen. Ook Katie Holmes, die de rol van April op zich heeft genomen, laat een spel zien van ver boven de maat. Zij leek haar Joey-imago uit ‘Dawson’s Creek’ maar niet kwijt te raken, maar de rode lokken en de zware mascara rond de ogen in ‘Pieces of April’ zeggen genoeg: “Bye, Bye Joey!” Ook de overige personages in de film, zowel van de familie Burns als de flatbewoners, zorgen voor een zeer levendige film. Door de diversiteit van de karakters ontstaan een hoop geestige en verrassende situaties, waardoor het onmogelijk is om niet geboeid te worden door deze film.

‘Pieces of April’ is een gevoelige film die de kijker weet te raken. Hij ontroert met veel geloofwaardigheid, doordat pijnlijke en grappige momenten net als in het dagelijkse leven door een deur kunnen gaan. De (zwarte) humor die gebruikt wordt is erg treffend en dat maakt ‘Pieces of April’ een verrassend goede en boeiende tragi-komedie.

Josine van Gils

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 12 augustus 2004