Pollytix in Washington (1933)

Regie: Charles Lamont | 10 minuten | actie, komedie, korte film, romantiek | Acteurs: Shirley Temple, Eugene Butler, Gloria Ann Mack, Georgie Smith, Philip Hurlic

‘Pollytix in Washington’ is een satirisch filmpje over, je raadt het al de Amerikaanse politiek. Het begint met de idealistische senator A. Clodbuster. Dit rolletje wordt knap gespeeld door Georgie Smith, een van de jongens die vaker terugkeert in Baby Burlesks, de serie waartoe dit filmpje behoort. Kenmerkend voor de reeks zijn de kleine kinderen in luiers die volwassen teksten uitkramen. Zo ook Georgie in zijn speech. Vaak hebben de filmpjes grappige titels en karakternamen. De zittende politiek is niet zo blij met de plannen van deze nobele senator en huurt miss Polly Tix in om hem te corrumperen. Deze rol wordt gespeeld door het internationale kindsterretje Shirley Temple. Een vierjarige Shirley als call girl is misschien niet zo geschikt, tegenwoordig beschouwt men de Burlesks serie ook als uitbuiting van kinderen. In dit filmpje kussen de kindjes elkaar en is er een groot gevecht. In 1931 en 1932 waren er namelijk nog geen duidelijke richtlijnen voor de filmindustrie.

Hoe dan ook Shirley is erg schattig hier met al haar kettingen en krullen, haar kamermeisje ook. Deze talentvolle kindjes die volwassenen nadoen zullen velen doen glimlachen. Net zoals het jongere kindje dat het dochtertje (Gloria Ann Mack) speelt van de kindsenator. In het filmpje ‘Shirley in Hollywood’ (‘Kid in Hollywood’) (1933) speelt dit meisje minidiva Freta Snobo. Deze kinderen en Shirley acteren erg goed en ze zijn nog zo jong. Acteurtje Philip Hurlic keert terug als hulpje Dynamite. Hij is altijd de komische noot. Shirley verleidt de senator tot het eten van een heerlijke taart. Maar zelf wordt ze verliefd op de senator. Kortom, er gebeurt er veel en ‘Pollytix in Washington’ is een amusant filmpje over politiek en verleiding.

Sarita Koendjbiharie