Right at Your Door (2005)

Regie: Chris Gorak | 96 minuten | thriller | Acteurs: Mary McCormack, Rory Cochrane, Tony Perez, Scotty Noyd jr., Max Kasch, John Huertas, Will McCormack, Emeka Nnadi, Hector Luis Bustamente, Alejandra Flores, Christopher Rocha, Soledad St. Hilaire, Nigel Gibbs, Jenny O’Hara

Een terreuraanslag met een ‘vuile bom’ (met giftige lading) is waar heel de wereld niet op zit te wachten, maar waar menig overheid nerveus van wordt. Hoe ga je als burger daarmee om? Als direkt slachtoffer ben je als burger als geen ander onderdeel van het rampscenario. Zal het werken? Zijn de medische specialisten hierop voorbereid? Hoe onderga je zelf zo’n aanval, voorzien van nerveuze berichtgeving, stroomuitval, politie en legerinvallen en burgerlijke ongehoorzaamheid? Een zonnige dag in Los Angeles verandert snel in een helse dag. De werkeloze muzikant Brad (Rory Cochrane) zwaait zijn vrouw Lexi (Mary McCormack) uit, die op weg gaat naar haar werk.

Een radioshow wordt op gegeven moment onderbroken met de melding dat er een aantal bommen zijn afgegaan in Los Angeles. Het blijkt dat te gaan om meerdere bommen die een giftige lading in zich hadden en dat de stofwolk beter gemeden kan worden. Iedere burger wordt verzocht zijn of haar huis hermetisch te sluiten, dicht te plakken en vooral niet in contact te komen met het gif of mensen die uit het rampgebied komen. Brad krijgt telefonisch geen contact met Lexi en probeert haar te zoeken. Echter de politie sluit alle straten af en hij moet huiswaarts keren. Daar treft hij de klusjesman van de buren, Alvaro (Tony Perez) aan, die niet naar zijn eigen huis kan. Samen zorgen ze ervoor dat het huis hermetisch wordt afgeplakt, zodat er geen gif naar binnen kan komen. De giftige wolken naderen de wijk en alles raakt bedekt onder een witte laag stof. Dan meldt Lexi zich bij de deur. Ze vertelt wat haar overkomen is: één van de bommen ontplofte vlak naast haar auto. Omdat de overheid via de radio duidelijk heeft gemaakt geen fysiek contact te hebben met mensen die besmet zijn, laat Brad met pijn in zijn hart zijn eigen vrouw niet in het hermetisch gesloten huis toe. Het wachten op de medische teams met antibiotica is begonnen.

Regisseur Chris Gorak heeft naam gemaakt als art director voor bijvoorbeeld ‘Fight Club’, ‘The Man Who Wasn’t There’ en ‘Minorty Report’. Voor ‘Right At Your Door’ schreef hij het verhaal en nam hij de regie in handen. Hij heeft er een realistische film van gemaakt waarin de kracht vooral zit hoe een eenvoudige burger een giftige terreurdaad ondergaat. Geen heftige explosies, geen scènes van rennende en gillende menigten. Maar ook: de onzekerheid, de warrige verslaggeving op de radio en het leger en politie die hard optreden zijn geloofwaardig. Wie moet je geloven? Wat is de inhoud van het gif? Een film die tot nadenken aanzet. Over hoe jij in zo’n situatie zal reageren, bijvoorbeeld. Het nerveuze camerawerk en grove beeldkorrel geeft de film extra kracht. Cameraman Tom Richmond won hiervoor de ‘cinematography award’ tijdens het Sundance Festival 2006.

Gerard de Bruijn