Saint John of Las Vegas (2009)

Regie: Hue Rhodes | 90 minuten | drama, komedie | Acteurs: Steve Buscemi, Romany Malco, Sarah Silverman, Peter Dinklage, Emmanuelle Chriqui, Tim Blake Nelson, Aviva, Jesse Garcia, John Cho, Isaac Kappy, Josh Berry, Shawn Prince, Ben Zeller, Johann Benét, Jim Giesler

Als je je als filmmaker laat inspireren door klassieke literatuur dan ben je ambitieus bezig. Zeker als dat materiaal ‘De Goddelijke Komedie’ van Dante Alighieri is, een literair meesterwerk. Regisseur Hue Rhodes is zo’n ambitieus figuur. Voor zijn eerste volwaardige speelfilm liet hij zich door het beroemde werk inspireren. Een debutant die zich aan een klassieker vergrijpt: dat klinkt als een ramp. Alhoewel. Rhodes heeft wel cultfenomeen Steve Buscemi voor de hoofdrol weten te strikken. Is dit een interessante mislukking of mislukte interessantdoenerij? Of toch een meesterwerk?

‘Saint John of Vegas’ gaat over John (Buscemi). John is een voormalig gokverslaafde die zijn leven weer op orde heeft gebracht en voortaan werkt op de afdeling claims van een verzekeringsmaatschappij. Een saaie baan, maar de aanwezigheid van de mooie Jill (Silverman) houdt hem op de been en zorgt wat spanning in zijn suffe bestaan. Een kans op promotie biedt zich aan als Johns baas (Dinklage) hem voorstelt naar Las Vegas te gaan om een fraudezaak te onderzoeken. De antiheld hapt toe, maar zal de ex-gokverslaafde zijn missie wel uit kunnen voeren in de grootste gokstad op deze aardkloot?

‘De Goddelijke Komedie’ is een gedicht waarin Dante zijn teloorgang beschrijft. Hij reist af naar de hel, belandt in het vagevuur en ten slotte de hemel. Johns reis is vergelijkbaar. Een ex-gokverslaafde reist af naar zijn persoonlijke hel: gokwalhalla Las Vegas waar de slogan ‘de spanning van het spel’ is uitgevonden. Kan hij deze verleiding weerstaan of wordt de plek hem fataal? Films waarin de hoofdrolspeler zijn demonen onder ogen moet zien, levert vaak beklemmende cinema op, maar helaas valt ‘Saint John of Las Vegas’ niet onder deze categorie.

De film is niet slecht, maar zit te onevenwichtig in elkaar. Rhodes weet niet wat hij wil maken: een drama, komedie of thriller. De balans is zoek. Het is alsof je naar een op celluloid vastgelegde identiteitscrisis kijkt. De nooit tegenvallende Buscemi zorgt ervoor dat de film interessant blijft. De acteur zet John neer als een beminnelijke loser. Zijn doorleefde kop en troosteloze uitstraling lenen zich uitstekend voor de beklagenswaardige rol van antiheld John. Helaas wordt het al snel duidelijk dat hij in zijn uppie de kar moet trekken, want de rest van de cast heeft vrij beperkte dan wel platte rollen. Silverman, berucht van haar snoeiharde grappen, krijgt weinig te doen en ook Dinklage heeft niet veel speeltijd.

De korte speelduur zorgt ervoor dat de film nooit saai wordt. Ondanks de toffe rol van Buscemi is dit geen aanrader. De film is te dwars voor het grote publiek en te onevenwichtig voor de veeleisende indiefan. Liefhebbers van Buscemi moeten deze dvd echter zeker een kans geven. Hun held stelt nooit teleur en deze film is daarop geen uitzondering. Voor een zeer select publiek dus.

Frank v.d. Ven