Samson & Delilah (2009)

Regie: Warwick Thornton | 101 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Rowan McNamara, Marissa Gibson, Mitjili Napanangka Gibson, Scott Thornton, Matthew Gibson, Peter Bartlett, Noreen Robertson Nampijinpa, Kenrick Martin, Fiona Gibson, Morgaine Wallace, Tony ‘Brownie’ Brown, Patricia Shelper, Rona McDonald, Jessica Sanderson, Dylan McDonald

Samson en Delilah, twee jonge Aboriginals, wonen in een ver afgelegen nederzetting. Samson komt daar niet veel verder dan wat rondhangen en muziek maken. Door de grote armoede snuift hij lijm om zo zijn hongergevoel te vergeten. Delilah is een jonge vrouw met een sterke eigen wil. Zij maakt met haar oma Nana (Mitjili Gibson) schilderijen van Aboriginal art. Daarvoor krijgt zij net genoeg geld om eten te kunnen kopen. Hun dagen en daarmee hun hele leven dreigt in een vorm van monotone sleur voorbij te glijden. Zij dreigen daar steeds dieper weg te zinken in de alom heersende lethargie en armoede. Na een tragische gebeurtenis ontvluchten Samson en Delilah hun gemeenschap en gaan samen op zoek naar een betere toekomst. Al snel ontdekken zij dat het leven daar niet beter is dan dat wat zij trachten te ontvluchten. Zij ‘wonen’ in de open lucht onder een viaduct, hebben het steeds moeilijker en vinden slechts compassie bij de alcoholist Gonzo (Scott Thornton) die ook onder die brug leeft. De maatschappij heeft hen afgestoten, maar juist de alcoholist Gonzo is de enige die iets met hen wenst te delen. Kunnen zij zich handhaven en hun droom invulling geven of glijden zij verder af?

Regisseur Warwick Thornton neemt in zijn film de situatie van de Australische Aboriginals als uitgangspunt. Hun problematiek van alcoholisme, armoede, buiten de samenleving staan, een onderklasse vormen wordt sterk in beeld gebracht. Tegelijkertijd is de film neergezet als een moderne liefdesvariant op basis van het Bijbelse Samson en Delilah-verhaal. Overtuigend en indringend toont de film de moeilijke bijna uitzichtloze positie van Aboriginals in een wereld die door totaal andere patronen en opvattingen wordt gedomineerd. Aboriginals vechten tegen sterke vooroordelen van de buitenwereld. Het is voor hen bijzonder moeilijk om buiten hun eigen gemeenschap een volwaardige plek te veroveren.

Thornton is er in geslaagd een overtuigend en geloofwaardig portret te schetsen. Het sterke spel van Rowan McNamara als Samson en Marissa Gibson als Delilah (die beiden voor het eerst acteren) draagt de film volledig. De fraaie beeldtaal levert een extra bijdrage. Het verhaal is inhoudelijk bewust klein gehouden met een eveneens kleine rolbezetting. De dramatiek van het verhaal en de gebeurtenissen maken dat de langzame verteltrant meer dan gecompenseerd wordt. De kenmerkende landschappen van Centraal Australië zijn daarbij een sublieme ondersteuning. De cameravoering is schitterend, uit de hand geschoten beelden met een fraaie belichting versterken het beeld van een bijna intiem gefilmd verhaal.

Een film met spaarzame dialogen, maar met een meer dan sterke beeldtaal welke oneindig meer zegt. Het verhaal kent weliswaar diverse donkere kanten, maar heeft uiteindelijk toch een draaglijke lichtheid kunnen behouden. Debet hieraan is onder andere de manier waarop regisseur Thornton een aantal visuele grappen lichtvoetig heeft weten in te bedden. Aan het eind van de tunnel gloort het licht, er is altijd reden voor hoop op een beter leven. ‘Samson and Delilah’ – de Australische inzending voor de Oscars in 2010 – is in al zijn triestheid beeldschoon.

Rob Veerman

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 22 april 2010