Shirley in Afrika – Kid ‘in’ Africa (1933)

Regie: Jack Hays | 8 minuten | actie, komedie, avontuur, korte film, romantiek | Acteurs: Shirley Temple, Danny Boone Jr.

Shirley Temple is het meest populaire kindsterretje aller tijden. Ze begon met acteren toen ze pas drie jaar oud was. ‘Shirley in Afrika’ (Kid ‘in’ Africa) is deel zeven in de serie Baby Burlesks. Dit is een serie korte films geproduceerd door Educational Pictures begin jaren 30. De Burlesks films waren satires op blockbusters en toenmalige gebeurtenissen. Alle acteurs waren jonge kinderen met luiers en veiligheidsspelden in volwassen rollen.

‘Shirley in Afrika’ is een satire op ‘Tarzan the Ape Man’ (1932). Shirley speelt er Madam Cradlebait, een missionaris die de kannibalen moet proberen te temmen. De kannibalen moet wat beschaving bijgebracht worden, vindt Madame Cradlebait. Maar ze wordt toch gegrepen door een stel kannibaaltjes die haar willen koken. Gelukkig is Diaperzan er om de dag te redden. En met het bijbrengen van manieren aan de jungle en aan Diaperzan komt het ook wel goed. Ze zijn allemaal schattig, de soldaatjes en kannibaaltjes en Shirley natuurlijk ook, vooral wanneer ze in een pot zit en bijna gekookt wordt. Er zitten enkele grapjes in zoals de kokosnotentelefoons, maar het leukste is de volledige kindercast die volwassen teksten eruit gooit. Geen volwassen acteurs dus, maar wel een olifant. ‘Shirley in Afrika’ is niet de leukste van de Baby Burlesks, maar wel een aardige.

Sarita Koendjbiharie