Shirley in Hollywood – Kid in Hollywood (1933)

Regie: Charles Lamont | 10 minuten | drama, komedie, korte film, romantiek, musical | Acteurs: Shirley Temple, Georgie Billings, Gloria Ann Mack, Georgie Smith, Tommy Bond, Danny Boone Jr., Marilyn Granas, Philip Hurlic Bobby ‘Wheezer’ Hutchins, Arthur J. Maskery

Shirley Temple is stukje Amerikaanse filmgeschiedenis. Op haar zesde mocht dit populaire kindsterretje een Oscar in ontvangst nemen. In de korte film ‘Shirley in Hollywood’ (Kid in Hollywood) probeert ze door te breken als actrice. Het is een Baby Burlesks filmpje geproduceerd door Educational Pictures. De Burlesks zijn een serie satires op blockbusters en toenmalige gebeurtenissen van begin jaren 30. Alle acteurs zijn kindjes met luiers en grote veiligheidsspelden, maar zij spelen volwassen rollen.

‘Shirley in Hollywood’ is een satire op Hollywood en haar sterren. Als Shirley niet wordt gecast voor een toneelstuk, moet ze de vloer gaan schrobben. Wanneer de ster van het stuk, Freta Snobo, te lui is om haar nest uit te komen, grijpt Shirley haar kans. Het stuk is compleet met een gillende regisseur, herhalende assistenten en een luie diva. Shirley is een plaatje als ze heupwiegend zichzelf voorstelt als actrice. Haar naam Morelegs Sweettrick is ook erg grappig. Ze zingt erg schattig en danst een beetje in haar mooie outfitje. Ze krijgt de rol maar helaas stijgt het succes ook naar haar hoofdje nog voordat de film uitgekomen is. Als de film flopt zie je maar hoe snel het in Hollywood kan gaan voor een actrice. Gelukkig doet een andere acteur haar een aanzoek. Er zitten niet zo heel veel grapjes in, het is meer de gekte rondom een film waaraan aandacht wordt besteed. Zoals de leegte voor Chinese Mann Theatre tijdens de première en de schattige commentator die doet alsof er veel mensen zijn (zoals bekende acteur Clark Stable, dus naast een verwijzing naar Greta Garbo ook een naar Clark Gable). Het einde is grappig met het schrobben van een baby’tje. Een leuk kort verhaaltje over de vergankelijkheid in Hollywood verteld door talentvolle kindjes.

Sarita Koendjbiharie