Sisters (1973)

Regie: Brian De Palma | 92 minuten | horror, thriller | Acteurs: Margot Kidder, Jennifer Salt, Charles Durning, William Finley, Lisle Wilson, Barnard Hughes, Mary Davenport, Dolph Sweet

Je kunt veel zeggen over de films van regisseur Brian De Palma, maar hij heeft een neus voor eigenaardige verhalen. Zo bezit de verlegen Sissy Spacek telekinetische krachten in ‘Carrie’ (1976) en belaagt een transseksuele psychiater Angie Dickinson in ‘Dressed to Kill’ (1980). In ‘Sisters’ draait het om de lotgevallen van een Siamese tweeling, waarvan de ene poeslief en de andere verdorven is.

Griezelliefhebbers zullen smullen van het vreemde verhaal met verrassende wendingen. Enkele scènes jagen de stuipen op je lijf, zoals de even onverwachte als originele moord op het vriendje van één van de zussen. Een stevig mes boort zich twee maal in zijn bovenbeen om zich daarna in een erg onverwachte plaats te wurmen!

Daarnaast geeft ‘Sisters’ een zwartgallig beeld van het natuurverschijnsel tweeling. De Palma speelt met het mystieke beeld van veel mensen over eeneiige tweelingen en de kans op fouten en verwisselingen. Zo zie je in de gehele film de lieve, vredige zus en hoor je de stem of zie je slechts het silhouet van de andere.

Margot Kidder, die bekend werd als Lois Lane in ‘Superman’, kruipt in de huid van zowel Danielle als Dominique. Ze zweeft als het ware door het verhaal met een amateuristisch, maar sensueel Frans accent. Haar bij tijd en wijlen halfnaakte verschijning prikkelt de zintuigen, sust je in slaap en, tegelijkertijd, gaat achter het onschuldige gezicht een wrede gedaante schuil. William Finley belaagt Kidder voorts in een briljante en bewust overdreven rol als “persoonlijke arts” van de zusjes.

Hoewel ‘Sisters’ een vroegere film is van De Palma, zijn de bekende, dikwijls terugkerende kenmerken van de regisseur in ruime mate aanwezig. De Palma gebruikt bijvoorbeeld het interessante “split screen” om je, met succes, getuige te laten zijn van een brute moord. Verder begeleidt de filmmaker de titelrol van ‘Sisters’ met bombastische, klassieke muziek. Een zelfde orgie van geluid herhaalde hij later in de finale van ‘Blow Out’ uit 1981 met John Travolta. De hoofdpersoon is zoals vaker een erg mooie vrouw, die heel wat op haar kerfstok heeft en De Palma overdrijft cliché’s bewust. Zijn terugkerende obsessie met voyeurisme ligt er dik bovenop met scènes van een televisieshow genaamd “Peeping Tom”.

‘Sisters’ is een eigenaardige film voor liefhebbers van cult. De Palma knipoogt naar serieuze cinema met overdreven acteerprestaties, een vergezocht verhaal en kitsch. Het geheel blijft boeien door wereldvreemde karakters, originaliteit en knap camerawerk. En niet te vergeten: Margot Kidder straalt als sensuele en tegelijk verwrongen tweelingzus.

Robbert Bitter